Länge leve Norrbottens skogar!

Skogarna i Norrbotten är en del av Europas sista vildmark och rymmer en rik biologisk mångfald. De bjuder på fina naturupplevelser och är viktiga för både klimatet, kulturen och människors försörjningsmöjligheter. Tyvärr hotas dessa höga och fina värden av ett allt mer intensivt skogsbruk och av de krafter som försöker bromsa ytterligare skydd av naturen.

Ett tydligt exempel på bakåtsträvare är de som undertecknat den så kallade Norrbottensdeklarationen, som slår ett slag för ökad intensitet i skogsbruket, för ett intensivskogsbruk som bland annat kan innebära:

– kemikaliegödsling, som skadar för skogens liv och bidrar till övergödningen av haven,

– utdikning av våta områden, som förstör värdefulla skogsmiljöer,

– plantering av främmande trädslag, som kan påverka den arter och hela ekosystem,

– användning av kemiska bekämpningsmedel, som kan hota mångfalden och skogsarbetares hälsa,

– hyggesplöjning, som skär djupa sår i marken, och

– mycket annat som påverkar de skogliga ekosystemen negativt.

Nu har Naturskyddsföreningen i Norrbotten arbetat fram en appell, ”Länge leve Norrbottens skogar”, med syfte att stoppa de krafter som vill utarma Norrbottens skogar.

Den som vill veta mer om appellen, kan kontakta Lars Andersson, ordförande i Naturskyddsföreningen i Norrbottens län, lars.andersson@naturskyddsforeningen.se tel: 076-789 59 64.

Organisationer som vill underteckna appellen kan gärna kontakta Daniel Rutschman, Naturskyddsföreningen i Norrbottens läns skogsgrupp, daniel.rutschman@naturskyddsforeningen.se tel: 073-810 72 39.

Hjälp oss rädda Norrbottens sista gammelskogar!

One thought on “Länge leve Norrbottens skogar!