Gudomligt ingripande i vargjakten

Naturskyddsföreningen har tidigare rapporterat om den tumultartade licensjakten på varg i januari, som beskrivits med ordet ”kaos” av ansvarig myndighetspersonal.

Eftersom Naturvårdsverket inte stoppade jakten när den nationella kvoten var nådd blev det totalt en överskjutning, men när jakten var som mest intensiv var ytterligare några vargar över kvoten påskjutna. Som tur var visade eftersök att jägarna hade missat eller (i sig beklagligt och ett utslag för Naturvårdsverkets klumpighet) endast lätt sårat vargarna.

Efter jakten påbörjades en analys av arvsanslagen för att se – för det visste man inte, oansvarigt nog – om det var några invandrade som hade fällts eller inte. Bättre var inte precisionen i jakten och besluten om jakten.

Forskningsprojektet SKANDULV sammanfattar resultaten på ett slående sätt:

”DNA-körningarna på 27 av de 28 vargar som sköts på den svenska licensjakten är nu klara. Inga invandrare eller avkommor till sådana fanns med, gudskelov.”

Javisst, jag håller med – något annat än ett gudomlig ingripande kunde man inte lita på med en sådan politik och förvaltning…

4 thoughts on “Gudomligt ingripande i vargjakten

1. Det är väl det enda positiva som hänt denna vinter. I Norge har det dock gått sämre. Där har myndigheterna på kort tid avrättat 2 vargar med finsk-ryska gener. När kan vi för övrigt vänta oss ett utslag från EU angående den famösa vargjakten?

Hälsn/ Sören

2. Underbart inlägg Mikael…speciellt det sista du skrev! Vi är tusentals med anhängare här på FB som följer vargarnas överlevnad o kämpar för dem! Största gruppen är ”Bevara o skydda vargen” + massor av andra grupper (bara så du vet hur många vi är som stöttar dig)!!

3. Att beskriva licensjakten på varg som tumult-artad och kaotisk, kan nog vara rätt om man ser den von oben. Men ser man mer rakt på sak verkar den snarare ha varit en kusligt väl förberedd och organiserad riksomfattande slaktoperation. De flesta offren verkar ju både ha varit upp-spårade och inringade i god tid i förväg. När jakttiden inföll återstod bara att åka ut och slakta. Naturskyddsföreningen (och regeringen) bör inte undervärdera den enorma hatpotentialen i denna operation. Vi har anledning att tänka även på annat än varg, t ex skogsbetesfloran.
    Vargens farlighet framställs vanligen mycket överdrivet. Men det finns ett problem utan lös-ning och det är att skogsbetande får och getter inte överlever angrepp av varg och björn utan att någon vaktar dem = vallas. Ensamma ostprodu-center hinner inte vakta djuren. Vallfolk behövs!

4. Vargjakten kan kritiseras för att ha varit för generell tycker jag, man borde ha fokuserat mer på problemområdena, med ganska orädda vargar, som t.ex. byarna runt Fulufjällsreviret, där varenda människa verkar tycka vargen är problematisk.
    Jag tror att vargens framtid i landet faktiskt hänger på att den jagas och att orädda individer konsekvent tas bort.
    Även om vargens farlighet överdrivs av varghatarna så kan den inte nonchaleras heller om dom vänjer sig vid att vi är ofarliga.