Problem med skogscertifieringen FSC

Skogscertifieringen FSC är på väg att tappa sin legitimitet i Sverige. Reglerna är för svaga och de följs inte. Det framgår av en rad fältundersökningar som Naturskyddsföreningens skogsaktiva gjort, men också av Skogsstyrelsens slutsatser om bristande efterlevnad av skogsvårdslagens regler om natuvårdshänsyn, det så kallade svartskogsbruket. Enligt Skogsstyrelsens senaste polytaxinventering bryter mer än var femte avverkning mot lagen.

I ett försök att rädda FSC:s trovärdighet har vi nu skickat två motioner till FSC:s stämma. De handlar om att dels skärpa FSC-standardens miljökrav, dels pressa på för att skogsbruket ska följa den lagstiftning som självfallet är miniminivå i FSC.

Naturskyddsföreningen tog tillsammans andra initiativ till den svenska FSC-standarden, som vid starten var först i världen. Den nu gällande standarden föregicks av långa förhandlingar där miljöintresset på sin höjd var svalt, med resultatet att standarden blev cirka sju år försenad och alltför svag ur ett miljöperspektiv.

Nu är det dags att lyfta nivån om FSC ska kvarstå som ett trovärdigt och ambitiöst redskap. Inte minst är det dags att sluta med lagbrotten. Våra båda motioner kommer att behandlas på Svenska FSC:s stämma den 20 maj.

Då får vi ett kvitto på i vilken grad som FSC:s intressenter vill värna systemet för framtiden.