Coops ekologiska jätteräkor en miljöbluff

Vi har återigen redovisat en undersökning som visar att Coop inte har koll på sina jätteräkor. Som en del i föreningens kampanj att få bukt med de dramatiska effekterna för människan och naturen av jätteräksodling har vi idag släppt en ny rapport och film om ekologisk räkodling i Ecuador, där Coops jätteräkor odlas under falsk ekologisk flagg.

Trots vittnesmål om brott mot såväl lagstiftning som miljörelaterade och sociala kriterier för certifieringen svarar Coop i sedvanlig ordning med att frågan ska undersökas. Rimligare hade varit att sluta med försäljningen tills vidare. Under tiden fortsätter nämligen vakter på industriföretagen där Coops räkor produceras att skjuta mot lokalbefolkningen som för sin överlevnad och i linje med lagstadgade rättigheter försöker fiska i vattendrag runt räkodlingarna. Ska det krävas att varningsskotten blir vådaskott innan Coop släpper sin prestige och lägger av med försäljningen?

När alltfler konsumenter frågar sig just detta rycker Louise Ungerth ut, från Konsumentföreningen Stockholm. I sin så kallade Konsumentkoll för hon ett ovidkommande resonemang om huruvida det någonsin går att få en schysst jätteräksodling eller inte, att hon eventuellt ska ut i fält till vintern och att hon inte vet om Coops räkor håller måttet eller inte. Hon frågar sig också varför just Coop får så mycket skäll.

Inte mycket konsumentkoll där med andra ord. Sedan förra veckan har nämligen Naturskyddsföreningen i en rad sammanhang riktat stark offentlig kritik mot ICA. Vi har också varit specifika i vår kritik av vilka regler och kriterier som produktionen av Coop-räkorna inte uppfyller. Om man verkligen läser dagens rapport om produktionen av Coops räkor så borde man därför lätt kunna ta ställning i frågan om produktionen i Ecuador, som detta fall handlar om, i alla fall som företrädare för en stor konsumentorganisation.

Men det kanske är just där skon klämmer? Konsumentföreningen Stockholm äger nämligen del av KF, som i sin tur äger Coop!

Vilka är då medlemmar i Konsumentföreningen Stockholm? Jo det är ni i Stockholm som har ett Coop MedMera-kort i plånboken. Undrar just hur många av er som vet att ni har en opinionsbildande företrädare i denna debatt, en företrädare som ännu inte vågar kritisera att Coop säljer jätteräkor under falsk flagg…

2 thoughts on “Coops ekologiska jätteräkor en miljöbluff

1. Mikael: Just som jag tänkte att nu kommer någon att anklaga mig för att gå Coops ärende bara för att jag inte till 100 % ställer mig bakom Naturskyddsföreningen, så kommer ditt inlägg!
    Kan inte riktigt begripa hur du tänker när du tycker att jag för ett ett ”ovidkommande resonemang” när jag funderar över om det trots all forskning inte finns räkodlingar som är bättre än andra för miljön. Hur menar du?
    Att jag ska ”dra ut i fält” handlar om att jag ska försöka besöka någon odling av tropisk räka som ligger i framkant, när jag ändå besöker Sydostasien under semestern. Kan det var något fel i det, att vilja lära sig mer i en fråga som jag inte är expert på?
    Sen tycker att jag är tydlig med att jag tycker att Coop ögonaböj( borde ha skrivit det ordet) i det här fallet ska utreda frågan,med Naturland, med IFOAM, med leverantörerna och på plats. Och ja, det kan vara dags med försäljningsstopp under tiden. Tänkte inte på det.
    Ja, jag har haft dålig ”konsumentkoll” på SNFs arbete med ICA och övriga, det ska villigt medges. Men det arbetet har skett mer tystlåtet. Åtminstone har jag inte sett några pressmeddelanden eller presskonferenser i ärendet, medan jag har fått två inbjudningar till presskonferenser som har handlat om Coops ekologiska räkor – eller är det tre?- de senaste åren.
    Tycker allmänt att det är lite futtigt att bli så himla upprörd över att jag undrar om det trots all forskning i dag inte finns någon räkodling i världen som inte svinar ner så mycket eller skjuter arbetare. Du kan gärna ifrågasätta vad jag tycker, men lite futtigt är det att ifrågasätta mitt uppsåt med anledning att jag inte till 100 % tycker likadant som Naturskyddsföreningen. Jag förbehåller mig rätten att inte tro att man får stopp på den globala jätteräksodlingen hur skickligt man än kampanjar. Däremot är det ett utmärkt sätt att sätta tryck på räkproducenterna att ta fram bättre alternativ

• Hej Louise

Några kommentarer.

Den rapport vi släppte i fredags gick i de största nyhetskanalerna i landet och i en rad tidningar mm. Vi pekade tydligt ut ICA.

När jag skriver ovidkommande menar jag att vi lyfter ett konkret fall, i ett företag nära dig, där urfattiga människor kränks dagligen, där vakter på odlingarna med egna ord i vår film vittnar om hur de frekvent skjuter mot folk, osv. Det är akut och viktigt att åtgärda. Människor lider varje dag. Den mer teoretiska diskussionen om huruvida det går att få ordning på dessa system är i det sammanhanget ovidkommande, men vi har fört den också, i mer än ett decennium, i dialog med forskare, efter rader av platsstudier, och i dialog med dussintals NGO:s världen över, med följden att exempelvis KRAV valt att inte märka jätteräkor.

Ett avstick på semestern räcker knappast för att dra motbevisande slutsatser men det är förstås viktig att bygga kunskap.

Det som gäller nu är däremot att få stopp på den verksamhet som Coop stimulerar och greenwashar. Det går faktiskt att få bort jätteräkorna från Sverige. Det faktum att vi inte lyckas inom kort i hela världen motsäger inte värdet i att vi säger nej här. Med en sådan argumentation kan alla miljöinsatser relativiseras och förringas.

Hjälp oss istället att få Coop att agera!

Vänligen,

Mikael