Vill företrädare för LRF utrota vargen i Sverige?

Nyligen blev det känt att en rad regionala företrädare i Jägarnas Riksförbund vill utrota vargen i Sverige. Den grova 1800-talssynen på naturen medförde givetvis debatt och kritik från olika, såväl regionalt som nationellt. Hur Jägarnas riksförbund ställer sig nationellt är oklart, tyst medgivande kanske är bäst etikett på organisationen, som får många miljoner i statsbidrag för sin verksamhet.

Lantbrukarnas riksförbund (LRF) har visserligen en annan syn i vargfrågan än Naturskyddsföreningen, men LRF brukar klart slå fast att man vill se en vargstam i landet. Den linjen har också, såvitt jag vet, stöd i LRF runt om i landet, vilket förstås är viktigt i en demokratisk organisation.

Mot den bakgrunden vill jag rikta två öppna frågor till LRF med anledning av mejlet nedan (det är dock jag som kryssat över telefonnumret), från LRF:s regionchef i Dalarna-Gävleborg, som uppmanar alla vargmoståndare att rösta för att vargen inte ska få finnas i Sverige:

1. Har LRF centralt bytt linje i frågan? (Det tror jag inte alls.)

2. Har LRF i Dalarna och eller Gävleborg tagit ställning för att vargen inte ska få finnas i landet? Det skulle förvåna men – om så är fallet – hur ska vargen i så fall utrotas?

Jag tror många är spända på svaren.

—–Originalmeddelande—–

Datum: 2012-01-13 10:35

Ämne: Rösta på länken högst upp och skicka vidare

http://www.expressen.se/1.2673412/ska-vargen-fa-finnas-i-sverige ?

Få alla varg motståndare att rösta  !!!!!

Lars Sundström

Regionchef Dalarna-Gävleborg

Lantbrukarnas Riksförbund

Postadress: Box 195

811 23 Sandviken

4 thoughts on “Vill företrädare för LRF utrota vargen i Sverige?

1. Hej Mikael!
    Mailet var ett misstag från en enskild person, så nej, det är precis som du tror, LRF har inte ändrat uppfattning i vargfrågan. Vi har respekt för det demokratiskt fattade beslutet om rovdjurens plats i den svenska faunan.

Men mycket kan förbättras i dagens rovdjurspolitik. Som skaderegleringen, förebyggandet av rovdjursskador och hur samhället hanterar uppkomna skadesituationer ekonomiskt och socialt gentemot drabbade djurägare.

Ett steg i rätt riktning togs i veckan när Naturvårdsverket beslutade att delegera rätten att besluta om skyddsjakt på 32 vargar till länsstyrelserna.

Regeringen tog dessutom strax innan årsskiftet beslut som innebär att skyddsjakt på varg kan utökas och att beslut kan tas utan att någon ansöker om skyddsjakt. Vilket ger möjlighet till kloka och snabba beslut där det blir problem med varg.

Anders Wetterin, expert på jakt och vilt, LRF

• Hej!
      Den här kommentaren är ett test då det kommit till min kännedom att svarsfunktionen ger felmeddelanden. Hoppas du har överseende med det.

Hälsningar,
      Mona i webbredaktionen

• Hej Anders

Tack för detta snabba och tydliga svar! Skönt med besked att ni står fast vid att vargen har en plats i den svenska faunan.

Som du vet accepterar Naturskyddsföreningen också skyddsjakt under vissa villkor men vi tycker att formerna och den nya delegeringen är oklara respektive riskfylld.

Däremot kan vi nog vara överens i hög grad på punkterna som rör skadereglering. Jag har upprepat föreslagit för både LRF och SJF att vi ska göra gemensam sak i den frågan och väntar ännu på svar.

Med vänliga förhoppningar,

Mikael

2. Jag är genetiker och stödjer tanken på att vargens inavel skall reduceras. Med det syftet transporterades ett vargpar till Karlsborgstrakten från renbetesland i Idre (där jag tycker de kunde fått stanna, visserligen vill Sverige inte ha varg i renlandet, men man kunde gjort ett undantag för Sveriges genetiskt viktigaste varg). Denna flytt möttes av ett (symboliskt) vargdrev arrangerat av LRF lokalt. Vargarna stannade som väntat inte kvar i närheten av utsläppsplatsen. Tyvärr splittrades paret och hanen verkar nu tjuvjagats till döds i Dalarna, verkar inspirerat av det symboliska drevet. Drevet går mot den genetiska förbättringen av vargen! Jag förstår väl LRF frustration mot den anarki som vargpolitiken nu blivit med nästan fri tillväxt utan någon bortre gräns i sikte, men tycker ändå det är tråkigt att det tar sig sådana här uttryck. Man behöver väl inte direkt motverka åtgärder för förbättrad genetik!!!!. Både LRF och jägare borde vara biologer nog för att tycka det är bra med en friskare vargstam, även om de föredrar en liten.

Naturvårdsverket bestämde också nyss att avkommor till invandrare inte skall flyttas (det finns så många tycker Naturvårdsverket) och delegerade också en stor skyddjaktkvot till Jämtland, därmed dömmande genetiskt värdefulla vargar, som råkar förirra sig norrut. Skyddsjaktsstatistik för 2011 presentarades nyss. Tillsammans nio skyddsjagade vargar varav minst tre genetiskt värdefulla!!!! Det fanns önskemål från bl a LRF om att det minnsann inte skall vara något avgörande skydd att vara genetiskt värdefull. Som jämförelse sköts vid licensjakterna 2010 och 2011 47 vargar varav 0 genetiskt värdefulla.