Idag kan Centern stoppa uranbrytning i Sverige

Brytning av radioaktivt uran innebär alltid stora risker för vår hälsa och miljö. Ofta är halterna av uran i den malm som bryts låga och eventuell uranbrytning i Sverige skulle därför ske i mycket stora öppna dagbrott. Det som blir över när uranet tagits ut är ett radioaktivt avfall som tar avsevärt större plats än malmen och som måste förvaras i jättelika högar i landskapet. Radioaktiva föroreningar kan nå vatten och luft under lång tid. Redovisningar av planer i Sverige visar på svår miljöpåverkan.

Prospektering efter uran sker över hela Sverige, främst i Åre, Berg, Arjeplog, Falköping och Skövde. Naturskyddsföreningen har tillsammans med Nätverket nej till uranbrytning tagit fram en karta över läget. Idag finns omkring 150 tillstånd för prospektering i landet.

Centerpartiet har sedan länge sagt nej till uranbrytning i Sverige. Det lokala motståndet i landet, inte minst i centerkommuner, är mycket starkt. Men inför dagens omröstning i riksdagen, där ett förslag om förbud mot uranbrytning ligger på bordet, har centerpartisterna hittills röstat mot förslaget, när det behandlades i näringsutskottet.

Frågan för dagen, när ärendet behandlas i riksdagens kammare, blir därför vilka centerledamöter som kommer att stå upp för sin politik och vilka som kommer att vika sig för uranbrytarnas intressen.