Antibakteriella medel skapar risker för miljön – och för hälsan!

Idag rapporterar Ekot om hälso- och miljöproblem med triclosan. Det är egentligen ingen nyhet att triclosan är problematiskt – föreningen har arbetat med frågan länge och har bland annat publicerat en rapport om triclosan i tandkräm, som bidragit till att många butiker gjort sig av med ämnet – men det är bra att problemen får uppmärksamhet igen och igen och igen. Motståndet är nämligen stort från industrins sida och handeln är förvånansvärt långsam att reagera.

Förutom triclosan – som nu konstateras i även bänkskivor i kök – är det viktigt att lyfta fram problemen med användning av silver som antibakteriellt ämne. Precis som triclosan är silver giftigt i vattenmiljön där det hamnar och användningen av silver breder ut sig, i hygienprodukter, kylskåp, tvättmaskiner, kläder och till och med i tandborstar. Forskare varnar därför för silveranvändningen utifrån ett miljöperspektiv. Silveranvändningen kan även medföra hälsorisker eftersom det riskerar öka resistensen mot antibiotika.

I Ekot idag var miljöminister Lena Ek mycket tydlig om de problem som finns med antibakteriella ämnen i vardagsprodukter – miljöfarliga och i regel helt onödiga. Bra! Men några konkreta förslag på effektiva åtgärder mot ämnena hade inte Lena Ek. Hon talade om resursförstärkningen till Kemikalieinspektionen. Den är jättebra men räcker inte som allsidigt svar på alla larmrapporter om miljögifter. Satsningen i sig får ju inte bort några gifter alls.

Lena Ek nämnde också att regeringen igår förtydligade straffreglerna vid brott mot informationsplikten i EU:s så kallade REACH-förordning. Också det är mycket bra men det har inget med de antibakteriella kemikalierna att göra. Informationsplikten gäller nämligen bara ett fåtal ämnen och igår blev det tydligt att ämnen på den så kallade kandidatlistan i REACH definitivt ska omfattas av straffreglerna (vilket egentligen borde varit fallet tidigare, när informationsplikten i REACH trädde i kraft). Listan täcker drygt 70 ämnen idag, men det ska jämfört med de ungefär 150 000 ämnen som förregistrerats i REACH… Och triclosan och silver finns inte på listan.

Om Lena Ek ska åtgärda problemen med antibakteriellet så krävs mer än att hon – lovvärt nog – opinionsbildar. Det behövs en reglering som får bort onödiga antibakteriella ämnen från konsumentprodukter.

Kommentera

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.