Attackerna i Norge – angrepp på demokratins kärna

Fruktansvärda dåd har inträffat i Norge, med en dödande bombning i Oslo och en massiv skottlossning mot ungdomar på ett politiskt sommarläger, på Utöya inte långt från huvudstaden. Barn och unga som valt att arbeta för en bättre värld har mördats.

Jag är chockad av vad jag sett och hört under eftermiddagen och kvällen. Mina djupaste sympatier går till dem som har drabbas, deras anhöriga och till hela det norska folket.

Många har mist livet i Norge idag och många har skadats allvarligt. Det är ohyggligt.

Det som skett är dessutom ett angrepp på demokratin och dess kärna, det fria samtalet. Oavsett gärningspersoner och motiv så har ett politisk ungdomsläger, för AUF, angripits. Det var ett sommarläger där ungdomar samlades för att diskutera sina idéer för ett bättre Norge och en bättre värld. Det är fasansfullt när något så värdefullt sargas så hårt.

Naturskyddsföreningen är inte del av de politiska rörelserna men vår idéburna rörelse närs av samma livsluft som de politiska partierna – det fria och fredliga samtalet, dialogen människor emellan, folkbildningen och opinionsbildningen. Samma sak gäller för alla mina vänner i den norska miljörörelsen, som jag riktar särskilda tankar till ikväll. Samma sak gäller för hela det civila samhället, inte bara här i Skandinavien, utan faktiskt i hela världen.

Vi måste göra allt för att se till att det fria samtalet lever vidare. Få har nog uttryckt det lika väl och lika rörande som Norges statsminister, Jens Stoltenberg, gjorde ikväll:

”Ingen skal få bombe oss til taushet.
Ingen skal få skyte oss til taushet.
Ingen skal noensinne få skremme oss fra å være Norge.

I kveld og i natt skal vi ta vare på hverandre.
Gi hverandre trøst, snakke sammen og stå sammen.
I morgen skal vi vise verden at det norske demokratiet blir sterkere når det gjelder.

Vi må aldri oppgi våre verdier.
Å vise at vårt åpne samfunn består også denne prøven.
At svaret på vold er enda mer demokrati.
Enda mer humanitet.
Men aldri naivitet.
Det skylder vi ofrene og deres pårørende.”

Så talar en statsman som vill stärka sin nation i djupaste kris, så talar en demokrat från Skandinavien. På den grunden kanske det går att bära sorgen, i alla fall något lättare. På den grunden har vi alla, var och en på sitt sätt, en roll att spela i tragediernas timmar och i framtiden. Det rätta svaret på våldet är alltid humanismens.

Kommentera

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.