Dioxinfisk i Matlandet Sverige?

Regeringen har tagit initiativ till projektet Matlandet Sverige. För att Sverige ska sättas på den kulinariska världskartan lyfter regeringen fram bland annat vår unika natur och våra unik råvaror. Det är lovvärt.

Ett annat initiativ som miljön är satsningen på en Giftfri vardag, vilken nyligen konkretiserade i en väl genomtänkt och viktig Handlingsplan för en giftfri vardag från Kemikalieinspektionen. Inte minst barnens hälsa och utsatthet för miljögifter behöver uppmärksammas mer, enligt flera förslag som läggs fram.

Men samtidigt som regeringen satsar på att avgifta samhället och lyfta fram sundhet och naturliga råvaror överväger man nu att driva på inom EU för att fisk som innehåller mer miljögifter än gränsvärdena tillåter även i framtiden ska få säljas i Sverige, i strid med Livsmedelsverkets hälsobedömning i frågan.

Inom regeringskansliet driver nu vissa departement på för att förgiftningen av svenskarna ska få fortsätta även i framtiden. Ett motiv sägs vara omsorg om fiskenäringen, men fakta visar att fisket knappast påverkas av en gräns för miljögifter. Och försäljningen av svensk fisk drabbas förstås negativt om den tillåts innehålla gifter som annars är otillåtna.

Ett annat motiv sägs vara att människor själva ska få välja, men dels har Livsmedelsverket visat att kostråden inte fungerar, dels är argumentet oförenligt med Sverige syn på miljögifter i andra sammanhang. Med sådant resonemang borde Sverige begära undantag även från gränserna för rester av bekämpningsmedel i mat. Bekämpningsmedel är ju överlag inte alls lika farliga som dioxiner.

Vi har offentligt uppmanat regeringen att slopa undantaget men oroas nu av ryktet att beslutet lutar åt fortsatt försäljning av giftig fisk. Om det skulle bli verklighet  urholkar regeringen trovärdigheten för sin egen strävan efter en giftfri vardag och lanseringen av Sverige som det nya matlandet.

Kommentera

3 thoughts on “Dioxinfisk i Matlandet Sverige?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.