Farliga kemikalier på många förskolor – hjälp oss att städa bort problemen

Idag släpper vi en ny undersökning om barnens vardagsmiljö. Vi har besökt 129 förskoleavdelningar i 41 kommuner över hela landet. Vi har gjort en inventering utifrån 154 frågor. Och vi har funnit många problem – det finns fullt med prylar som innehåller farliga kemikalier och kunskapen om detta är klart begränsad. Men vi har också identifierat många enkla åtgärder som förskolorna själva kan sätta in. Du kan också hjälpa till!

Har du barn i förskolan? Hjälp oss då att sprida rapporten och lyft gärna vår lista med tips till personalen, där finns ett stort och varmt engagemang för barnens bästa. På vår webb kan du läsa mer om ”Operation giftfri förskola”.

Har du lust att själv inventera en förskola?  Gå då gärna med i Naturskyddsföreningens kemikalienätverk, som gjort inventeringarna i undersökningen.

Är du anställd på en förskola eller beslutsfattare i en kommun? Ja då är det dags att suga tag i frågan om att avgifta förskolorna. Välkommen med i vårt projekt!

8 thoughts on “Farliga kemikalier på många förskolor – hjälp oss att städa bort problemen

1. Hej!
    Jag såg inslaget i nyheterna angående kemikalier i förskolor. Jag reagerade på det sista som sades att det inte fanns någon förskola i hela landet som tittar på miljögifter i dagismiljö. Jag är själv mycket medveten om gifter i vardagen och vårt barn går på en förskola som ligger i Uppsala kommun och heter Rosengården. Jag har verkligen ansträngt mig för att hitta saker i plast på den förskolan. Det enda jag hittat är några plastleksaker utomhus, vilket de motiverar med att trä och metall inte håller lika bra i väder och vind, vilket ju låter vettigt. Det skulle vara intressant att testa inomhus-miljön i en sådan förskola. Deras leksaker består istället av trä, tyg, ull och andra naturmaterial, kritorna och \”leran\” är av bivax och allt verkar vara mycket genomtänkt. Dessutom äter de vegetarisk kost som lagas på plats av en egen kokerska, en stor del av maten är dessutom ekologisk och om möjligt närproducerad. Jag skulle nu inte kunna tänka mig att låta mitt barn utsättas för så mycket gifter i en annan förskola, enormt bra att ni uppmärksammar detta, inget barn ska behöva utsättas!

• Hej på er

Kul att ni skriver om ert engagemang och ger positiva exempel. Våra kommentarer bygger på den undersökning vi gjort och där såg det illa ut. Jag har under dagen fått rapporter från några håll till, om att man arbetar med miljögifter, men överlag håller tyvärr slutsatsen att det finns stora problem. Då är det desto viktigare med eldsjälar och föregångare och vi sprider gärna informationen till andra. Vi har t.ex. lyft fram Sundbyberg som ett bra exempel, där man arbetar aktivt med att gå igenom förskolorna i hela kommunen. Fler sådana initiativ behövs.

Mikael

2. Fridhems Barnträdgård (www.fridhemsbarnträdgård.se) insåg problemet med gifter för 25år sedan. Man har målat tak, väggar, golv, leksaker, möbler med giftfria färger. Har giftfria rengöringsmedel och högsta KRAV märkningen på mat ( Över 90% ekologiska livsmedel) Även utemiljön är uppmärksammad. Man rekommenderar föräldrar att inte ha Gortexliknande material i kläder, regnkläder och stövlar.
    Det är sällan positiva förebilder visas upp i media.

Mvh Stefan Breitholtz

3. Under våren varnade ju forskare om att varje gång en fleecetröja tvättas så spolas det ut 1900 plastpartiklar ut i havet. Hur påverkar egentligen fleecekläder och fleecefiltar barn, väldigt många barn har ju kläder av fleece? Vad har ni för ideer och tankar om textilier av fleece?

4. Hej Jessica,
    Jag heter Ellen och är marint sakkkunnig på Naturskyddsföreningen. Jo det är tyvärr korrekt att många fibrer från våra kläder hamnar i havet. Vi vill gärna se att fibrerna istället tas om hand i reningsverk och kanske redan i tvättmaskinerna. Att fleecefibrer skulle skada barnen har jag däremot inte hört talas om. Mikroplastpartiklar i sig själva är ofta inte giftiga, utan det är först när de kommer ner i vattnet och binder till sig organiska miljögifter som de blir ett problem för akvatiska organismer. Generellt anser vi att fleece är ett bra material att göra kläder av, eftersom en hel del av fleecen produceras av återanvänd plast och kan återvinnas igen.

5. Hej! Efter att er undersökning om förskolemiljön nu uppmärksammats så har en del av föräldrarna på barnens förskola tagit initiativ till att gå igenom miljön och rensa ut farliga material. Personalen är väldigt positiva till initiativet, men de skulle gärna vilja få tips på vad man kan ersätta alla leksaker och lekredskap som rensas ut med. Finns det några listor över och tips på vad som är bra saker att ha på förskolan, inne och ute?

• Hej Karin!
      Tack för ditt inlägg och för ditt positiva engagemang!
      Vi håller just nu på att sammanställa en rapport med åtgärdsförslag. Rapporten riktar sig både till förskolor och till kommuner (upphandling). Vi räknar med att den kommer strax efter årskiftet.

MvH
      Ulrika Dahl