Giftimportörer och konsumentmakt

Flera vanliga t-tröjor i svenska klädbutiker innehåller gift. Det kunde jag berätta på en presskonferens igår. Gifterna tillhör kemikaliegruppen ftalater. Bland värstingarna finns DEHP, som vi hittade i över 20 procent i plasttrycket på en tröja.

Så här sa Textilimportörernas ordförande Göran Larsén, som arbetar på Stadium, om ftalater till TT, efter att ha läst vår rapport om fyndet av bl.a. DEHP:

”Jag förstår inte meningen med ett test där de säger att vi har för höga halter av ftalater när det faktiskt rör sig om godkända, ofarliga ftalater.”

Godkända? Ja, tyvärr. De farligaste ftalaterna är ännu bara förbjudna i leksaker, även om Sverige föreslagit en EU-omfattande och bred reglering.

Men ”ofarliga”? Verkligen inte. Så här ser den officiella klassificeringen av DEHP ut inom EU och Sverige, direkt hämtat ur Kemikalieinspektionens klassificeringslista:

Repr2 = reproduktionstoxisk, kategori 2

T = giftig

R60 = kan ge nedsatt reproduktionsförmåga

R61 = kan ge fosterskador

Den högste ansvarige i branschorganisationen Textilimportörerna anser alltså att ett gift, som forskare och myndigheter bedömt kan ge fosterskador, är ofarligt. Man kan undra vilka rådgivare han omger sig med.

Kanske har han lyssnat på Åke Weyler, som tydligare än någon annan i textilbranschen illustrerat bristen på miljöhänsyn. Igår lekte han auktoritet i Göteborgsposten och sa att DEHP är ”undersökt och visar sig inte vara särskilt farlig”.

Inte särskilt farlig? Då repeterar vi: Giftig. Kan ge nedsatt fortplantningsförmåga. Kan ge fosterskador.

Tja, vad ska man säga? Kommentarerna leder tanken till miljödebattens barndom, då man blundade för problem och drack bekämpningsmedel i teve. Det skulle faktiskt inte förvåna om Weyler glad i hågen skulle tugga i sig lite gifttröja.

Den som inte bara vill sucka rekommenderas miljömärkta kläder nästa gång. Och att ta sig en funderare över det lämpliga i att handla på Stadium – där jobbar ju en av de bekymmerslösa giftimportörerna.

Kommentera

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.