Idag kan du rösta för miljön!

Nu kan du rösta till Europaparlamentet. Från och med idag är det möjligt att förtidsrösta. Det kryllar av vallokaler i landet.

Om du tycker att miljöfrågan är viktig har Naturskyddsföreningen tagit fram en rapport som granskar vad ledamöterna i Europaparlamentet har gjort den gångna mandatperioden. Miljöengagerade ledamöter finns i flera partier, över blockgränserna.

Inom kort presenterar vi också en undersökning som avslöjar hur toppkandidaterna i respektive parti ser på en rad viktiga miljöfrågor de kommande åren. I samband med det arrangerar vi även en valdebatt, i Stockholm, kl 10, torsdagen den 28 maj. Toppkandidater från partierna kommer att delta.

Våra resultat av de olika granskningarna presenteras även i vår tidning, Sveriges Natur, som kommer ut med start i nästa vecka.

Naturskyddsföreningen är sedan 100 år partipolitiskt obunden. Men vi granskar alltid politiker i olika partier och berättar om vad de gör eller inte gör för vår miljö. Det vill våra medlemmar och många många andra svenskar.

EU-valet är jätteviktigt för miljön, hälsan och naturen, i vårt land, i hela Europa och – faktiskt – i hela världen. Det har betydelse vilka politiker som svenskarna skickar till Bryssel.

Många kandidater till parlamentet, i olika partier, har ett starkt miljöengagemang. Redan idag kan du lägga din röst. För demokratin och för miljön.

Kommentera

6 thoughts on “Idag kan du rösta för miljön!

 1. Jag anser att det svenska folket bör kunna engagera sig lite mer i klimat och miljöfrågor. Visst, man röstar fram de politiker man anser vara bäst lämpade men i ärligheten namn, mirakel serveras inte på fat. Skall man kunna åtstadkomma långsikttliga förändringar gäller att man anstränger sig en aning istället för att förvänta sig att politikerna skall lösa allt åt en för att därefter komma och klaga att saker och ting inte blev till som man ville.
  Se till att informera sig själv, ta initativ och kom med förslag, ordna namninsamlingar, försök och ta reda på hur du kan engagera dig och påverka.
  Miljön är trots allt ett utav vår tids mest allvarigaste och mest akuta problem som kräver engagemang från alla människor, oavsett om man är politiker eller ej. Skall vi kunna åstadkomma långsiktliga förändringar och komma någonvart med miljönboven gäller det att folk slutar stoppa huvudet i sanden och börjar öppna ögonen och engagera sig istället för att klaga på att politikerna fattar de felaktliga besluten.

  Skärpning ffs!

 2. Välj först parti – inte person!

  Undersökningen om hur EU-parlamentarikerna röstat var intressant, men ger inte stöd för uttalandet att personvalet skulle vara viktigare än partivalet, eftersom vi inte vet vad t.ex. en andra EU-parlamentariker för Miljöpartiet hade kunnat åstadkomma jämfört med de från andra partier som blev invalda istället. Dessutom är det ju generellt mycket bättre att välja rätt parti och kryssa ”fel” person än tvärtom, eftersom personkryss sällan ändrar vilka som blir invalda.

 3. Mikael Karlsson skriver här ovan att SNF varit partipolitiskt obunden i 100 år??? Mikael publicerade en debattartikel med Mona Sahlin i Västerbottenskuriren nyligen…Så mycket för den obundenheten. Att svenska miljöorganisationener är just bundna till socialistiska lösningar är välkänt. Nu har även miljöpartiet låst sig till det socialistiska blocket, snacka om hopplöst. Frågan är om SNF:s ledning har miljöfrågan som nr ett, kanske det att slicka sig in i framtida maktposistioner är viktigare, förre SNF ordföranden blev ju makthavare så…

 4. Heder åt Naturskyddsföreningen som gör ett ärligt försök att klargöra vad de olika EU-kandidaterna står för i de viktiga miljöfrågorna.Det är hart när omöjligt för oss vanliga väljare att utifrån kandidaternas ofta \”snömosaktiga\” svar få klarhet i vad de egentligen tycker och hur de agerat i EU-parlamentet. Det hade varit välgörande om fler organisationer kunde göra motsvarande enkäter i andra viktiga EU-frågor.

  Enrico Lundin

 5. Med anledning av Tomas Johanssons påstående om partiskhet här ovan så har jag för kännedom inte publicerat någon artikel tillsammans med Mona Sahlin, socialdemokraternas partiledare, däremot med Malin Sahlin, som är skogshandläggare på rikskansliet. Det framgår tydligt av debattartikeln (http://www.vk.se/Article.jsp?article=277978) att Malin (inte Mona) arbetar på föreningen. Så var det med den iakttagelseförmågan. Det felaktiga påståendet om koppling mellan föreningen och det socialistiska blocket lider av samma brist på precision.
  // Mikael Karlsson, ordförande

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.