Moderater försöker också skylla ifrån sig

Precis som Lars Wohlin (Kd) igår försöker moderaterna Christofer Fjellner och Gunnar Hökmark i en artikel på Newsmill idag krypa undan sitt miljödåliga röstande i Europaparlamentet.

De pekar på åsiktsskillnader i kärnkraftsfrågan men som vi tidigare påpekat ingår kärnkraft inte alls i de omröstningar i EU-parlamentet som vi granskat. Kärnkraft är föremål för nationell politik, inte för EU-nivån.

Fjellner och Hökmark hävdar faktafel i vår granskning men pekar inte på ett enda sådant i sin text.

Fjellner och Hökmark försöker dessutom tala om moderaterna som en grupp, men då blir det helt fel. EU-parlamentarikern och moderaten Charlotte Cederschiöld har nämligen röstat bättre och får ett klart bättre betyg i vår granskning än Fjellners och Hökmarks bottenplacering.

Ett exempel rör den sunda – och i Sverige sedan länge lagstadgade – principen att miljögifter ska bytas ut mot mindre farliga kemikalier, när sådana bättre alternativ finns på marknaden. Cederschiöld röstade för substitution, Fjellner och Hökmark röstade mot.

Kanske beror detta på att Cederschiöld, i likhet med Naturskyddsföreningen och den miljölinje som Nya Moderaterna numera ofta talar om, bejakar innovationsförmågan i näringslivet och ser en positiv synergi mellan miljökrav och teknikutveckling, vilket de gamla moderaterna Hökmark och Fjellner tycks blunda för.

Detta försök till förklaring är förstås en hypotes (som kanske bör diskuteras inom Moderaterna) men faktum kvarstår:

Fjellner och Hökmark röstar klart sämre för miljön än flera andra konservativa politiker.

Kommentera

One thought on “Moderater försöker också skylla ifrån sig

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.