Stoppa försäljningen av giftig fisk

Det senaste decenniet har fisk som innehåller farligt höga halter av dioxiner fått säljas i Sverige. Anledningen är att Sverige 2001 lyckades få ett undantag från det hälsoskyddande gränsvärde för dioxin i fisk som normalt gäller i EU.

Ett villkor för undantaget var att Sverige utfärdade effektiva kostråd men det står klart sedan länge att dessa inte följs. Därför förgiftas svenskar dag för dag med dioxin, som är det kanske giftigaste ämne som människan någonsin tillverkat och spridit.

Undantaget löper ut under året och regeringen ska inom kort ta ställning till om Sverige ska slopa undantaget eller driva på inom EU för att få det permanent. Finland har nyss bestämt sig för att fortsätta förgifta sin befolkning.

Hur regeringen i Sverige gör är ännu oklart, men Livsmedelsverket har efter en ingående granskning konstaterat att det är bra för folkhälsan att slopa undantaget.

Idag vädjar vi i Svenska Dagbladet att regeringen bestämmer sig för att slopa undantaget och på det viset sätta stopp för fortsatt förgiftning av tiotusentals kvinnor och barn.

Kommentera

2 thoughts on “Stoppa försäljningen av giftig fisk

 1. Hej Lalle
  Det fina med ett gränsvärde mot gifterna är att surströmingen inte drabbas. Endast en liten del av den strömming som går till matkonsumtion ligger över gränsvärdet och om man tar mindre strömmingar så bör det mesta klara sig.
  Det här handlar inte om surströmingen eller fiske, det handlar om tiotusentals svenskars hälsa.
  Och även den som gillar surströming har väl rätt till en produkt utan hälsoskadliga gifter?
  Vänliga hälsningar
  Mikael Karlsson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.