Sverige har ibland ingen ledartröja att tappa, del 3

Det finns ett område där Sverige inte tappar ledartröjan – bränsleförbrukningen i nya bilar. Där har Sverige aldrig haft en frontposition; tvärtom har platsen varit bottenlåg under många år.

Idag ligger Sverige inte längre i botten men är långt ifrån en ledande position. Enligt en ny rapport från organisationen Transport & Environment – där Naturskyddsföreningen är medlem sedan länge – ligger Sverige på plats 13 (tabellen nedan finns i T&E. 2013. How clean are Europe’s Cars?).

En medelmåtta med andra ord:

CO2 cars 2012

Det positiva är att utvecklingen i Sverige numera går åt rätt håll. Om regeringen nu till sist kan införa en så kallade malus-bonus-avgift för nya bilar, där de törstiga betalar en premie för de snåla, kanske Sverige kan avancera ytterligare uppåt i tabellen.

Det vore ju lite klädsamt för myten om det gröna Sverige att bränsleförbrukningen i alla fall inte ligger under genomsnittet i EU…