Välförtjänt ekonomipris

Elinor Ostrom blev idag en av årets två mottagare av Nobelpriset i ekonomi. Hon har gjort banbrytande insatser för forskningen om hållbar utveckling i vid mening, bland annat genom studier av hur gemensamägda tillgångar värnas. Ostroms insatser spänner över flera frågor och enklast för att visa något av det hon gjort är kanske att citera henne själv, ur Tvärsnitt 2/2009:

”Mot bakgrund av den samtida förlusten av biologisk mångfald, fiskevatten och skogar, såväl som hotet från den extrema klimatförändringen, är det nödvändigt för samhällsvetare att utveckla sätt att analysera dynamiska, komplexa och mångskaliga ekologiska system.

Vi måste få en bättre förståelse för hur institutioner förstärker eller försvagar de ekologiska systemens återhämtning, och var i social-ekologiska system sannolikheten är störst för ”tipping points” som kan orsaka avgörande skiften i systemprocesser och potentiellt förstöra eller förstärka sådana systems funktion (Walker et al., 2006).

En ansats till att börja tillgodose dessa behov utvecklades i ett temanummer av Proceedings of the National Academy of Sciences (Ostrom et al., 2007), där ett mångskaligt diagnostiskt ramverk presenterades och användes för att förstå olika mönster av interaktioner och utfall relaterade till skogar, fiskevatten, bevattningssystem, sjöar och olika miljöskyddsåtgärder.”

Artikeln i Tvärsnitt ger en bra översikt av Ostroms arbete. Den som vill läsa mer kan söka sig till klassikern Governing the Commons från 1990, eller nyare publikationer av Ostrom, exempelvis i boken Understanding knowledge as a Commons och dess inledande kapitel.

Kommentera

One thought on “Välförtjänt ekonomipris

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.