Nu kommer förslag på kemikalieskatt – men det känns mer som skatteåterbäring

Farliga flamskyddsmedel och ftalater som finns varor och material till hemmet ska beskattas, för att på så sätt få de farliga ämnena att minska. Det föreslår en utredning som släpptes igår. Om förslaget går igenom så kan detta bli ett gigantiskt kliv i rätt riktning för en giftfri miljö och för barns vardag.

En kemikalieskattutredning har sedan tid tillbaka analyserat om det finns behov av nya ekonomiska styrmedel inom kemikalieområdet. Sannolikt är det tänkt att beskattningen börjar med några produktgrupper, för att senare spridas till andra varugrupper.

Igår släpptes rapporten om kemikalieskatt, och det är spännande läsning. I utredningen anges att vanliga källor till farliga ämnen i människors hemmiljö är flamskyddsmedel i elektronik samt ftalater i golv- och andra byggvaror som innehåller polymerer av vinylklorid, PVC.

Utredningen tar därför fram två förslag på punktskatter:

1. Skatt på viss elektronik.
  2. Skatt på golvbeläggningsmaterial, väggbeklädnad och takbeklädnad av polymerer av vinylklorid (PVC).

Elektroniken inkluderar bland annat flamskyddsmedel i spisar, mikrovågsugnar, kylskåp, frysskåp, diskmaskiner, tvättmaskiner, torktumlare, datorer, bärbara datorer, läsplattor, dammsugare, mobiltelefoner, vanliga telefoner, trådlösa telefoner, routrar, trådlösa nätverk, CD-spelare, DVD-spelare, radioapparater, TV-apparater, TV-dioder, dataskärmar samt spelkonsoler.

Skatten för PVC-material föreslås tas ut per kilo PVC-vara, men att avdrag från skatten ska erhållas om den inte innehåller någon av ftalaterna DEHP, DBP, DIBP, BBP, DIHP, DHNUP, DPP, DHP, DINP, DIDP eller DNOP. En hel radda ftalater, med andra ord. Bra så.

Skatterna förväntas bidra till att uppnå det nationella miljömålet en giftfri miljö, och den förväntas leda till positiva hälsoeffekter såsom minskad risk för genskador, hormonstörande effekter, missbildningar, störningar på nervsystemet och reproduktionsstörande effekter. Skatten förväntas både leda till en minskad försäljning samt en omfördelning av inköpen mot varor som innehåller mindre skadliga flamskyddsmedel och ftalater.

Om det här förslaget går igenom så är det ett stort kliv i rätt riktning. Sverige har idag svårt att reglera enskilda farliga ämnen i vardagsprodukter, då vi lyder under europeisk kemikalielagstiftning. Skatter på farliga ämnen skapar incitament att på andra sätt driva samhället mot en giftfri miljö och samtidigt skapa en ny marknad för giftfriare alternativ.