En (inte så) underbar torsdag eller Hur man trollar med statsbudgeten

I förra veckan kom då statsbudgeten för 2013. Redan några dagar tidigare hade miljöministern stolt berättat att det blir mer pengar till skydd av skog. Naturvårdsverket skulle få hela 238 nya miljoner, visserligen utspritt över fyra år. Men ändå.

Höjningen är självklart välkommen i ett läge där markägare står i kö för att bilda naturreservat! Men sen blev det torsdag och budgetsläpp. Av de 238 miljoner som utlovats blev det inte mer än 92 miljoner (67+57-16-16). De första två åren höjs anslaget men minskar sedan både 2015 och 2016.

De försvunna 164 miljonerna, skillnaden mellan pressmeddelandets löfte och verklighetens budget, uppges bero på att man jämfört med tidigare (ännu) sämre prognoser i förra årets budget. Rimligare vore att jämföra med det anslag Naturvårdsverket de facto har idag, 2012.

Regeringskansliets märkliga matematik är knappast till glädje för vare sig myndigheten, för väntande markägare eller för de skogar som är i akut behov av skydd.

Och i verklighetens matematik visar det sig dessutom att den samlade miljöbudgeten minskar med 132 miljoner, bland annat genom en kraftig nedskärning av arbetet för havsmiljön. Vart tog regeringens miljöambitioner vägen?

Kommentera

One thought on “En (inte så) underbar torsdag eller Hur man trollar med statsbudgeten

  1. Hej igen! Mycket bollande med siffror blir det. För att konkretisera; de 164  miljonerna, skillnaden mellan teori och verklighet, skulle ha räckt till att skydda minst 2000 hektar finskog, en yta som motsvarar ca 3000 fotbollsplaner.

Kommentering är stängd.