Snubbla inte på stubben, Lena Ek!

UPPDATERING 17 sept: För några timmar sedan beslutade Högsta Domstolen om ett s.k. partiellt prövningstillstånd! Det innebär att det fortfarande finns en möjlighet att stoppa kalkbrottet i Bunge och därmed rädda den unika Ojnareskogen på juridisk väg. Mikael Karlsson, ordförande för Naturskyddsföreningen, säger till Ekot att dagens HD-beslut är glädjande.

– Det är oerhört glädjande. Vi är många som kämpat för detta beslut. Nu hoppas jag resultatet kommer bli att den unika naturen i Bunge skyddas, och att Nordkalk väntar med att sätta igång avverkningsprocessen tills Högsta domstolen tittat på ärendet. Detta ger också mer tid till regeringen att peka ut området som ett särskilt bevarandeområde enligt Natura 2000, säger Mikael Karlsson.

Läs mer på Naturskyddsföreningens huvudsida och på Ekots webb

11 sept: Imorse invaderades Stockholms centrala delar av ett gäng stubbar. Stubbarna är målade med naturreservatsstjärnor som för tankarna till den pågående miljöskandalen i Ojnareskogen på norra Gotland.

Stubbarna dök upp tidigt på morgonen på centrala platser, bl a kring Miljödepartementet, riksdagen och Rosenbad, och var försedda med budskap som ”Regeringen: Rädda Ojnare nu” och ”Ek, agera på stubben”

I Ojnareskogen på norra Gotland pågår just nu Sveriges största miljöskandal. Världsunik natur som Sverige åtagit sig att skydda står på spel för att företaget Nordkalk vill bryta kalk där. Enligt experter hotar kalkbrottet också dricksvattnet på norra Gotland. Regeringen kan hindra att skogen och vattnet förstörs genom att utse Ojnare myr till Natura 2000-område. Regeringen, rädda Ojnareskogen! Ojnare myr var redan 2006 föreslaget till EU:s nätverk av skyddade områden – Natura 2000. Området uppfyller så höga naturvärden att det ska skyddas enligt EU:s miljölagstiftning oavsett om kalkindustrin har andra intressen i området. Dåvarande näringsminister Mona Sahlin gjorde ett allvarligt fel när hon lät bli att utse Ojnare myr till Natura 2000, med motivationen att området var viktigt för kalkindustrin. Så får man inte göra. (från Fältbiologernas pressmeddelande)

Budskapet är lika enkelt som tydligt. Regeringen kan rädda skogen och vattnet genom att utse Ojnare myr till Natura 2000-område redan idag!