Älskling, ska vi göra en fettbomb?

När det var alla hjärtans dag ville jag göra något extra till småfåglarna hemma. De har redan fått olika sorters fågelfrön, en mesklocka med kokosfett. Läs om det här. Det börjar bli ganska höga kostnader för alla fågelfröpåsar dessutom. Betydligt billigare är det då med ekologiskt margarin. Dessutom fanns det redan i kylen.

Jag gick över till grannen och lånade ett 35-millimetersborr och tog ett fint vedträ. Sedan slöjdade jag och kärestan till denna enkla anordning genom att borra tre genomgående hål och ett mindre hål för upphängningen.

Det var enkelt att trycka i margarin i hålen.
Sedan hängde vi upp den med ståltråd i hängrännan utanför fönstret och väntade.

 

Ett perfekt alla-hjärtans-dag-pyssel, men även passande alla andra dagar så länge  vintern pågår och fåglarna behöver fett. – Tänk på att när vårsolen börjar värma så smälter fettet!

 

Efter bara en liten stund kom både blåmesar, talgoxar och en nötväcka och åt.

Vill du göra en fettbomb själv kan du göra som vi gjorde, eller hitta på en annan metod att hänga upp smör, margarin eller talg till småfåglarna. Har du själv tips om fågelmatning så kommentera gärna detta. Jag undrar till exempel hur man kan locka de underbara stjärtmesarna till fågelbordet.

 

 

Kommentera

6 thoughts on “Älskling, ska vi göra en fettbomb?

  1. Denna matanordning är tyvärr helt oskyddad mot kråkfåglar som snabbt kommer att plocka ut det som var avsett för småfåglar.

  2. Jag fick stjärtmes,6 st, till mitt matställe med vanliga talgbollar… jag hängde dem i en syrénbuske så de små fåglarna skulle vara skyddade när de intog föda. Ska prova din variant men måste det vara margarin? Smör? Vill inte köpa margarin…

  3. Jdag brukar stryka på smör (eller margarin) direkt på björkens stam utanför fönstret. Mesarna är där direkt! Och kråkorna gör sig inte besvär!

Kommentering är stängd.