Bänkskåda – njut av naturens små under

Slå dig ner på en parkbänk vid någon naturskön plats, bara sitt där, andas lugnt, stäng av stressen och koppla på dina sinnen. En massa spännande kommer att hända framför ögonen på dig, saker som du inte skulle sett om du inte suttit alldeles still och gjort ingenting.

Jag sätter mig på en vårvarm bänk under ett blommande äppelträd och ser humlor utföra sitt dagliga knog med att pollinera äpplen. Två getingar surrar också förbi. De sätter sig på bänken och skrapar träfnas, som ska tuggas till pappersmassa och infogas i det stora bobygget. En skata landar i närheten och vippar nyfiket omkring på jakt efter mask, en förorättad björktrast dyker ner och skrämmer bort skatan varpå ett tjattrande fågelgräl bryter ut. Längre bort flaxar en häger förbi med indragen hals, duvorna hoar i eken intill och myrorna stretar vidare längs sina hemlighetsfulla stigar alldeles vid mina fötter. Det är en händelserik stund där i stillheten under äppelträdet, utan att egentligen hänt någoting av vikt.

Det är inte ofta vi tar oss tiden att bara vara stilla, inte göra något särskilt. Men då, när vi förvandlas från bullriga aktörer till tysta iakttagare av naturens skådespel, då händer det något. Sinnena vidgas, uppmärksamheten skärps. Kalla det medveten närvaro eller vad du vill, men gott gör det. Tiden stannar en stund och jaget får träda i bakgrunden, kontemplationen och lugnet tar över.

Bänkskådning är en ädel sport som kombinerar naturnjutning med mindfulness med avslappning, den kan utövas i trädgården, i parken, vid sjökanten eller varhelst någon vänlig själ har placerat ut en bänk. Du kan titta på fåglar, blommor, insekter eller vad som nu råkar komma i din väg, människor kanske. Funderingar väcks: varför gör getingen så där, vart är myran på väg? Hur är det att vara fågel och tvungen att äta maskar hela dagarna, eller tänk att kunna flyga så lätt och obehindrat?

Sätt dig, ta en paus – bänkskåda och upptäck naturens små under på nytt!

Kommentera

One thought on “Bänkskåda – njut av naturens små under

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.