Igelkottkarusell

Jag var med barnen på Gotland och kvällen var varm och igelkottsvänlig. ”Ska vi gå en runda i trädgården innan vi lägger oss och se om vi kan hitta en igelkott?”Vi hann inte många meter förrän vi hörde ett fnysande och snörvlande läte. Vi smög försiktigt vidare och bara några meter bort på gräsmattan ser vi två igelkottar, en stor och en något mindre. Den större igelkotten rör sig målmedvetet i cirklar runt den mindre. Det måste vara hanen. Han har satt igång vad som brukar kallas igelkottkarusell, en uppvaktning som kan pågå i timmar.

Vi stannar på respektfullt avstånd och försöker vara helt tysta. En ljum sommarvind fläktar i ansiktet så djuren känner inte doften av oss bara vi är tysta. Hon verkar avvisa honom genom att fnysa och snörvla men han bryr sig inte utan fortsätter sitt idoga vandrande runt i cirklar. De långa håren längs kanten av den taggiga huden på sidorna hänger ned som en kjol och man ser knappt benen.

Vi sitter på huk och tittar på den uråldriga ritualen. Hon vänder sidan emot honom och han mot henne och de traskar runt, runt, runt. Vi sitter länge och tittar innan vi försiktigt går därifrån.

Det finns ett skämtsamt svar på frågan hur igelkotten parar sig; ”försiktigt!”. Honan trycker magen mot marken och taggarna ligger platt ned. Igelkottar bildar inte par utan både hane och hona har flera partner under en säsong. Dräktighetstiden hos igelkottar kan variera beroende på väderleken. Om det är kall vår och ont om mat kan igelkotten gå i dvala. Då fördröjs utvecklingen av fostren. Normalt föds ungarna efter drygt en månad, i juni/juli. Föds ungarna senare hinner de knappast äta sig tillräckligt feta inför vinterdvalan och har då små chanser att överleva.

Normalt föds fyra till fem ungar men det har rapporterats rekordkullar på tio ungar. Ungarna föds i ett speciellt bo, ofta under en buske eller byggnad. Boet byggs av blad och gräs och honan trampar omkring så att insidan blir slät och fin. Ungarna är blinda och rosa till färgen vid födseln. Taggarna är täckta med hud men kommer fram strax efter födseln och är vita till färgen. Efter två veckor öppnas ögonen och efter tredje veckan börjar de första mjölktänderna bytas ut.

Honan har fem par spenar men mjölken räcker oftast bara till fyra eller fem ungar. Efter en knapp månad ger sig hela familjen ut på sin första upptäcktsfärd, honan först med ungarna i släptåg. Mellan befruktning och avvänjning är det bara två månader och när familjen skingras träffas de inte mer, igelkotten är en enstöring. Läs mer om igelkottar på vår webb.