Prisad skogsgranskning

Maciej Zarembas granskande artikelserie Skogen vi ärvde i DN tog priset: igår utsågs han till Årets miljöjournalist på Miljöjournalisternas förenings julfest.

– Det här har, utan att överdriva, varit det mest intressanta jag gjort. Jag har aldrig tidigare trampat in i så många intressanta sociala konflikter. Äkta konflikter, där det finns så många engagerade människor, sa han när han tog emot priset.

I motiveringen skriver juryn bland annat:

”Genom kritiskt granskande journalistik skapar Zaremba ett insiktsfullt dokument där han belyser den trångsynthet, de motsättningar och bristen på transparens som präglar förvaltningen av en viktig naturresurs och betydande industri.”

Zaremba berättade att fröet till artikelserien kom från en läsare som hört av sig om hur illa det stod till i skogen nära henne. För oss som följde hela serien är det tydligt att han fångar det starka känslomässiga bandet mellan svenskarna och skogen, det som dagens industriella skogsbruk trasar sönder. Även miljörörelsen fick en tankeställare: det är lätt att missa kopplingen människa-natur om man bara räknar rödlistade arter.

Artikelserien öppnade skogsdebatten på ett nytt plan och för nya läsare. Kanske var det bara en fördel i sammanhanget att Zaremba inte var specialist på frågan innan utan kunde se förbi förutfattade meningar och etablerade sanningar.

Artiklarna finns på dn.se och har också samlats i boken Skogen vi ärvde (Weyler förlag).

Länkar:

http://www.dn.se/kultur-noje/lagen-ar-en-rokrida

http://www.dn.se/kultur-noje/motorsagsmassakern-det-finns-alternativ-men-lagen-kraver-kalhyggen

http://www.dn.se/kultur-noje/skogens-maffia-sa-tog-de-makten-over-traden

http://www.dn.se/kultur-noje/skonheten-och-odjuren-sa-drivs-manniskan-ut-ur-skogen

http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/maciej-zaremba-i-rorelsernas-sverige-har-skogen-ingen-talan