Skogens värden får inte plats i plånboken

Precis medan vi håller ett seminarium om skogen i Almedalen, om vem som har rätt till den och hur den kan, och borde brukas så skördas, nej skövlas skogen i en takt som riskerar att ödelägga människans egna förutsättningar till liv.

Seminariet ”Mors lilla Olle på kalhygget går” drog publik från olika intressen i skogsvärlden. Sebastian Kirppu, biolog och skogsaktiv i Naturskyddsföreningen inledde med att visa bilder på hur dramatiskt skogslandskapet förändrats.

Därefter hörde vi Martin Jentzen, Silvaskog som vi tycker gör ett bra jobb med naturnära skogsbruk i harmoni med naturen. Han berättade om metoder som fungerar lika bra för naturen som för ekonomin. Dessa metoder har inte skogsindustrierna generellt anammat utan kör på i samma anda som tidigare och försöker trösta miljörörelsen med att metoderna ändå har blivit bättre. Och ja, det kan vi också se, viljan verkar finnas nu till skillnad från tidigare, men det finns väldigt mycket kvar att göra. Läs mer om detta på skogsbloggen. Vår sakkunnige på skogsområdet, Malin Sahlin bloggar direkt från olika skogsseminarier under Almedalsveckan.

Innan publiken släpptes in i samtalet fick vi också höra utomhuspedagogen Britt-Marie Sundström berätta om hur hennes elever utvecklar både kunskaper, självförtroende och hälsa genom att ha lektioner utomhus. Ganska snart bytte hennes presentation inriktning och hon beskrev bedrövelsen av att komma tillbaka till höstterminen och mötas av ett kalhygge där hennes lektionssal tidigare stått. Barnen blev inte bara ledsna för sin egen skull, utan undrade vart ekorren som sprang omkring på hygget skulle ta vägen.

Det är dags för en ny skogspolitik! För att återge ungefär det Martin Jentzen från Silva skog sa: ”Med bättre planläggning går det att förena ekonomi och skogens andra värden”. Här kommer Malin Sahlins och Karin Åströms egen summering av seminariet:

httpv://youtu.be/yKhDhKv5UBI