Vinbergssnäckan Lisa

Munkarna lär ha gillat vinbergssnäckan, som mat och så kom den till Sverige under medeltiden. Den räknades inte som kött utan som fisk och fick ätas under den katolska fastan. På finare krogar serveras den fortfarande under namnet franska sniglar.

Namnet vinbergssnäcka kommer ifrån dess ursprungliga miljö i ”vinbergen” i mellaneuropa. Idag är vinbergssäckan sällsynt i många länder och fredad i vissa p g a okontrollerad insamling.

I min trädgård på Lidingö lever en lite spillra kvar, de har hård konkurrens ifrån de spanska skogssniglarna (”mördarsniglar”) som bland mycket annat också äter vinbergssnäckorna ägg. De 40-60 äggen ser ut som gula ärtor och läggs i kompost eller jord. Det tar ca 3-4 år för snäckan att bli könsmogen.

Vinbergssnäckan, Sveriges största landsnäcka, är till skillnad från spanska skogssnigeln ingen storätare och gör därför ingen större skada i trädgårdar. Snäckan har en hård och vass tunga, radula, som består av ett hornämne. Tungan skrapar fåror i maten, det kan bland annat se på svamparnas fruktkroppar.

De långa övre antennerna är ögon på skaft. De undre kortare innehåller lukt- och smakceller. Vinbergsnäckan smakar av miljön i färdriktningen och tar sig fram i tillvaron med hjälp av sin muskulösa krypsula glidande på ett proteinslem som också skyddar mot sjukdomar och skadliga ämnen.

Könet kan snäckan välja själv, hon är dubbelkönad d v s en individ är både hane och hona (hermafrodit)  men det är ändå två snäckor inblandade i parningen och bägge blir med barn. Jag studerade två sammanflätade vinbergssnäckor på torpet en sommar och akten pågick nästan ett dygn.

För att undvika att torka ut under torra somrar eller den kalla vintern  går snäckorna i dvala. Sommartid utsöndras ett slemskikt som torkar till en skyddande hinna. När temperaturen sjunker till ca + 8 grader bildas ett kalklock, extra kalla vintrar bildas ett tjockare lock. Vinbergssnäckorna övervintrar i öppna komposter eller nedgrävd i jorden.

Jag gillar mina vinbergssnäckor och nu har barnen döpt två snäckor till Erik och Lisa. Lisa, på bilden blev märkt med nagellack 1 juni i år. Nagellack kan man också använda om skalet har gått sönder, som ett lim. Vinbergssnäckan kan bli mycket gammal, medellivslängden är 8-10 år men svenska rekordet är 35 år!

Det ska bli spännande att följa Lisa och Erik några år framåt!

Kommentera

One thought on “Vinbergssnäckan Lisa

Kommentering är stängd.