Isak Isaksson

Mitt naturintresse vaknade till liv under fiske- och svampturerna med min morfar Ernst och i min farmor Ellas underbara trädgård. När jag blundar och tänker på morfar ser jag fortfarande hans starka bruna händer som håller i en svampkorg full med kantareller. Bland krusbärsbuskar och hallon hos farmor i Vårberg söder om Stockholm, när det fortfarande var landsbygd, upptäckte jag feta daggmaskar, jättelika Kungschampinjoner, matade tama talgoxar och spanade på grävlingen som kom fram i skymningen för att äta upp farmors matrester.

Senare skaffade jag en fågelbok och blev duktig på att känna igen fåglar men hade inte sett mer än de vanliga arterna som fanns kring lantstället i Sörmland, morkullan, storlommen, ormvråken, sparvugglan och taltrasten. Under min korta fotbollskarriär i Gröndals IK insåg jag vad som var mest kul! Under en träningsläger i Malmö hade jag bollen i fritt läge men såg en konstig fågel i ögonvrån, röd lång näbb, klädd som i svartvit frack men med röda ben, min första strandskata! Jag glömde bollen och det var inte så populärt i laget….

På högstadiet hamnade jag i samma klass som en fältbiolog och då insåg jag att det fanns fler som tyckte fåglar var roligare än fotboll. Många fältbiologer läste på biologiskt geovetenskaplig linje i Stockholm och så gjorde också jag. Efter kurser i tropisk miljö och markvård gav jag mig iväg till tropikerna som färdledare under några år, fick sen ett litet första uppdrag av Klas Hjelm på Naturskyddsföreningen 1989 där jag fortfarande jobbar kvar.

Jag har jobbat på natur och miljöavdelningen i många år med olika naturvårdsprojekt,  flodpärlmusslor, strömmande vatten, marina frågor, närnatur. Driver projekt Vilda grannar för att skapa mer vild livsglädje i trädgården. Jobbar halvtid på vår avdelning för skog och naturvård och halvtid för webb-info avdelningen. Är också certifierad naturguide här i Stockholms län och gör fortfarande en och annan resa som färdledare, nästa tur går till Madagaskar.

ps

Glöm inte att det är Year of the bat i år, fira det med att sätta upp en fladdermusholk i trädgården. Ritningar finns på vår webb!

ds