Jonas Lindquist

Jag är redaktör för Grön guide, Naturskyddsföreningens konsumentråd på webben och i mobilen. För tre år sedan klev jag för första gången in här på rikskansliet. På den tiden var jag väl ingen riktigt hängiven miljökämpe. Nyfiken på Naturskyddsföreningen visserligen, men mest en naturnjutare som tog för givet att havsvikar och tallskogar alltid kommer att finnas kvar där som trogna kompisar genom livet.

Redan efter en kort tid på föreningen tog intresset fart. Engagemanget och glädjen i att kämpa för något bra gick liksom inte att värja sig mot. Så nu är jag ”hooked” kan man säga. Fast besluten att göra min lilla insats för att försöka rädda naturen undan människans framfart. För vi är ju på god väg att ställa till det ganska ordentligt. Men det är ingen vits att deppa ihop för det. Det fina är att det faktiskt går att göra saker. Som att undvika de riktiga bottennappen i fiskdisken till exempel, eller att skippa bilköerna på väg till jobbet ibland och istället glida förbi grannarna på cykel. Skulle det saknas Kravmärkta bananer i fruktdisken ger det en riktigt bra känsla i magen att förvånat höja på ögonbrynen och fråga var de finns någonstans (det är ett tips!).

Faktum är att vi har en bra chans att påverka utbudet i affärerna. När många efterfrågar de bra produkterna petar de ut de som är sämre för miljön. Men det måste vara enkelt att leva grönt – och det ska kännas skönt och kul också. Det är det som är tanken med Grön guide. Här på bloggen kommer jag att bjuda på tips direkt från våra experter och skriva om det senaste och bästa i Grön guide. Lite extra fokus blir det på det vi äter som kommer från land och hav.