Alltför svagt skydd av skogen i Norrbotten

Häromdagen deltog jag och fyra personer från föreningens skogsnätverk på ett seminarium om skogsfrågor på Noliamässan om de gröna näringarna i Piteå.

En utgångspunkt för debatten var den den så kallade Norrbottensdeklarationen, som jag skrivit om förut, och som bland annat syftar till stopp för mer skydd av skog och ökad intensitet i skogsbruket. Upphovsmännen har i månader slängt sig med falska påståenden, vilka effektivt punkterades inför debatten i Piteå av Naturskyddsföreningen i Norrbotten i både artiklar och faktablad.

Mest befriande på seminariet i Piteå var att både Skogsstyrelsen och länsstyrelsen gemensamt bekräftade de uppgifter som Naturskyddsföreningen konsekvent förmedlat i debatten, och att myndigheterna stod upp för slutsatsen att skyddet av skogen i Norrbotten är alltför svagt – ungefär dubbelt så mycket som idag måste skyddas enligt gällande – kortsiktiga – miljömål:

Följaktligen rapporterade också media om myndigheternas uppgifter och vi fick även möjlighet att återigen påtala att det svenska skogsbruket bryter mot de lagkrav på naturhänsyn som gäller, och därmed lurar sina konsumenter att betala extra för skogscertifiering.

På länge sikt har både myndigheter och forskare pekat på att mer skog måste skyddas än nuvarande miljömål. Det föranleder en särskild debatt som av allt att döma kommer starta igen till hösten. Till dess står det klart att Norrbottensdeklarationen inte vinner stöd hon någon kompetent instans i samhället.

One thought on “Alltför svagt skydd av skogen i Norrbotten

1. Bra, budskapet måste trummas in när det avsiktligt felaktiga budskapet sprids i alla andra sammanhang.
    Lägg bilden (cirkeldiagrammet) på förstasidan på SNF:s hemsida!