Även jägarna underkänner Carlgrens jaktmotiv

Jag har tidigare skrivit på bloggen att ledande forskare, liksom Naturskyddsföreningens, underkänner Carlgrens argument om utrensning av gener i den akut hotade vargstammen som försvar för den stora licensjakten.

I en artikel i Expressen idag får denna syn på Carlgrens motiv stöd av Svenska Jägareförbundet. Dess ordförande Torsten Mörner menar att ”det argumentet har ingen bäring”. Professor Hans Ellegren säger återigen att inaveln snarare är ett argument för att inte skjuta varg.

Jag undrar hur det känns att läsa detta om man heter Erik Eriksson (C), Bengt-Anders Johansson (M) eller Anita Brodén (FP), alla riksdagsledamöter som försvarat vargjakten med bland annat Carlgrens ovetenskapliga argument. Man kan fundera på om de själva satt sig in i den svenska vargstammens genetik eller om de bara citerat Carlgren eller något internt argumenthäfte.

Att även Ann-Kristine Johansson (S) stödjer licensjakten är förstås inte det minsta bättre. Enligt henne har jakten till och med fungerat bra, trots att ansvariga på myndigheter rapporterat om motsatsen. Stig-Åke Svensson, miljövårdsdirektör på länsstyrelsen i Dalarna, uttryckte det hela som att ”Det är klart det blev kaos”. Högre krav på jakt på akut hotade däggdjur har tydligen inte Sveriges största parti.

Kommentera

One thought on “Även jägarna underkänner Carlgrens jaktmotiv

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.