Carlgren glömde nämna sänkta anslag

Miljöminister Andreas Carlgren skriver i dag på DN debatt att riksdagens mål för skydd av skog till år 2010 kommer att uppnås. Det är glädjande om det stämmer. Målet kan nås bland annat genom att statliga Naturvårdsverket inte längre tvingas slösa begränsade naturvårdsanslag för ersättning när naturreservat bildas på statliga Sveaskog marker. Det är bra att denna märkliga rundgång på statliga pengar upphör, precis som Naturskyddsföreningen krävt. Så långt allt gott.

Men givetvis är det inte en slump att Carlgren går ut i frågan just nu. Någon nyhet är det inte frågan om på DN debatt idag, eftersom kravet på Sveaskog beslutades redan i början av sommaren. Carlgren är förstås ute efter att förebygga kritik mot den stora sänkning av naturvårdsanslagen som av allt att döma kommer i budgeten på måndag. Hela 400 miljoner plockas bort från naturvården på två år. Sänkningen av detta kärnanslag på miljöområdet gör att möjligheterna att nå riksdagens långsiktiga mål om Levande skogar (och inte bara det kortsiktiga mål som Carlgren skriver om) undergrävs. Denna sänkning råkade Carlgren tydligen glömma att nämna i DN idag.

Levande skogar är ett angeläget mål. Tusentals arter av växter, djur och svampar är utrotningshotade eller missgynnade i svenska skogar. Den exploateringsinriktade skogspolitik som regeringen presenterade i våras förvärrar läget ytterligare, samtidigt som motvikten – i form av en miljömålsproposition – är uppskjuten och ytterst oklar.

Det är mycket bra att Carlgren och regeringen i övrigt lyckas hantera Sveaskog bättre än tidigare regeringar. Om man går vidare med Fastighetsverket på samma sätt blir det ännu bättre. Det är också bra att regeringen till sist talar om naturvård som motor även för lokal utveckling. Men inget av detta räcker för att försvara det faktum att man vill sänka ett redan otillräckligt anslag.

Med sänkt budget på måndag blir det värre för växter och djur i svenska skogar. Det borde Carlgren också göra något åt.

One thought on “Carlgren glömde nämna sänkta anslag

1. Två Pressmeddelanden från Naturskyddsföreningen men ännu inget blogginlägg om budgeten! Varför inte ta nästa på en genomgång av vad budgeten skriver om miljöinnovationer. Enligt M-Dep Pressmeddelande ser det inte så illa ut. Jag refererar det kort på bloggen Miljöinnovation med rubriken, Nytt tisdag …http://evolveu.bloggsida.se/bloggen/nytt-tisdag-bla-miljoinnovation-i-proppen . Men jag har ännu inte haft tid att analysera det. Vore kul om Naturskyddsföreningen blir först med det. Lönsamma miljölösningar måste vara ett bra sätt att hjälpa till klara miljöfågorna.

Naturligtvis önskar vi alla mer resurser till miljön. Bra sätt att driva på som Naturskyddsföreningen gör med skogsskyddet. Men är det säkert att vi bör prioritera om inom en given miljöbudget för att skydda mer skog?