Carlgren vill jaga varg i två år till, även utan inplantering

Idag beslutar regeringen om ett uppdrag till tre myndigheter om att förbereda inplantering av 20 vargar de kommande fem åren. Rätt förvaltat är det ett bra beslut och något som socialdemokraterna inte vågade under sina många år vid regeringsmakten.

Samtidigt står det klart att det saknas stöd bland vissa organisationer för inplantering. Ett par jägarorganisationer som Carlgren gjorde upp med om den stora licensjakten i januari har redan sagt eller tvekat om att de inte stödjer inplantering. Det är till och med så att organisationer i de län där jakten var som störst – exempelvis Svenska Jägareförbundets regionala avdelningar i Värmland och Dalarna – tillhör de mest kritiska till inplantering. Så mycket för Carlgrens idé att skapa acceptans med bössa istället för dialog. De som fick skjuta mest skjuter nu även uppgörelsen med Carlgren i sank.

Nu har Carlgren burrat upp sig och säger att inplantering är en förutsättning för jakt. Men – och detta avslöjar hur tom miljöministerns retorik återigen är – i Svenska Dagbladet idag säger Carlgren att licensjakten i vilket fall ska fortsätta i två år till:

”Jakten kommer dock att pågå två år till, oavsett hur det går med inplanteringen av varg, enligt Carlgren.”

Med andra ord: en akut hotad vargstam, som nyss sargats ännu mer av Carlgrens jakt, ska kunna fortsätta jagas storskaligt i två år till även om inplantering inte sker! Det äventyrar vargstammen ännu mer.

Detta nya jägardrag från regeringen är bara ett bland många motiv till varför Naturskyddsföreningen – tillsammans med Världsnaturfonden WWF, Svenska Rovdjursföreningen och Djurskyddet Sverige – anmäler Sverige till EU-kommissionen idag.

Kommentera

8 thoughts on “Carlgren vill jaga varg i två år till, även utan inplantering

 1. Bravo Mikael, vi måste få ett slut på detta partitaktiska röstfiske i en viktig natruvårdsfråga. Hela min familj är medlemmar och vi stödjer SNF helhjärtat! (Synd bara att även Naturvårdsverket verkar ha vikit ned sig för jägarlobbyn.)

 2. Alliansregeringens politik kan innebära slutet för den skandinaviska vargstammen. 3 års licensjakt, allt frekventare skyddsjakt och illegal jakt innebär att risken för utdöende vilar på en skör tråd. Nu finns inga marginaler för sjukdomar och andra kalamiteter som kan drabba vargarna. Det vi ser är en hänsynslös naturvårdspolitik som främst gynnar grupper av nöjesjagande människor.

 3. Mikael, Jägareförbundet Värmland har sagt ja till flytt av varg. Du fortsätter tyvärr din kampanj mot vargjakten med osanningar. Den som inte ens klarar att skilja på olika organisationer har liten trovärdighet.

 4. Jag är mycket glad att Naturskyddsföreningen, WWF m.fl. anmäler Sverige till EU.

  Min åsikt vad gäller inplantering av varg är att det måste vara en sista nödåtgärd. Prio ett måste vara att sluta upp pangandet och prio två måste vara att häva beslutet om att varg inte får föryngra sig i renskötselområdet. I dag får invandrade vargar svårt att få kontakt med andra vargar eftersom de måste passera renskötselområdena innan de får slå sig ner och bilda ett nytt revir. Prio tre måste vara att avsätta ordentliga summor för att garantera en rejäl ersättning till de som drabbas av att varg tar renar och tamboskap, liksom att stödja vargstängsel m.m. I sambnad med att vargföryngringar tillåts i renskötselområden måste också ordentliga satsningar göras så att renägarna inte känner sig övergivna. Nere i Europa har man herdar som vaktar med tanke på rovdjur, det är väl inte omöjligt att återinföra det även i Sverige. Ger jobb dessutom. Med andra ord, låt kommande generationer tycka att varg är ett naturligt inslag i vår fauna som man måste hantera t.ex. med herdar för att inte bli av med boskap och renar.

 5. Regering och riksdag är bunden av beslut om 210 vargar och systemet förlorar all trovärdighet om det inte håller fast vid det några år. Vargstammen växer utan jakt över denna gräns med 15% om året, så något måste göras. Skyddsjakt vore bättre, men har man väl börjat med licensjakt kan jägarna få ett par år på sig före utvärdering. Vargstammen är starkt inavlad, men den är uppenbarligen vital och fertil. Inavelseffekter beror på ganska få gener så det ligger inget konstigt i att det blir låg inavelsdepression i avkomman till just det vargpar som gav upphov till den svenska vargpopulationen. Det verkar löjligt att hävda att inaveln är ett så stort problem, när den inte ger upphov till större påtagliga effekter. Inaveln kan inte effektivt motverkas med större numerär, en helsyskonfamilj innehåller inte mycket mer gener om den har storleken 50 än storleken 1000. Det är önskvärt med mindre inavel, men situationen är att det finns förbud mot vargetabering i renbetesland och alternativet inplantering är mycket problematiskt. Så man kan vänta några år med att ännu aktivare angripa inaveln, som det ändå gått bra med i 30 år. Naturvården kan känna sig nöjd med att ha gått från ingenting till 210 på 30 år, och kan vänta några år med att gå vidare när detta blir politiskt mera möjligt. (Personligen vill jag ha fler än 210). Det steg som tagits att dra Sverige inför EU-domstolen kommer att leda till ytterligare polarisering och försämra diskussionsklimatet. Det kan leda till beslut som ingen blir nöjd med och alla känner påtryckt uppfrån istället ur nationella och lokala debatter. Jag känner inte att frågan hanterats så dåligt att den motiverat detta steg.

 6. Ett mycket bra inlägg Dag, mera sådannt, så kanske vi tillslut kan få en någorlunda sansad och saklig debatt om hur vi skall hantera vargen.

 7. Synd att Du inte är sanningsenlig i Din argumentation. Värmlandsavdelningen av Svenska Jägareförbundet stödjer regeringens beslut om vargjakt + omflyttning av varg för att få in nya gener i stammen.

  Dessutom får vi nu veta att det enligt forskarna endast behövs 3-4 nya vargar vart femte år för att hålla vargstammen på en genetiskt livskraftig nivå. Det tackar vi för och det förenklar det hela. Och det borde ju glädja oss alla oavsett vilken sida vi ser det här dilemmat från, eller hur? För om vi nu ska ha en vargstam så bör den vara frisk.

 8. Inga, jag vill fråga dig vilka forskare hävdar att det endast behövs 3-4 friska vargar om året för att få en livskraftig vargstam samtidigt som man jagar på den lilla sköra vi har nu?? Inte med´nar du väl Liberg hoppas jag för han är ingen vargforskare han är tamkattsforskare som du kanske vet. Fråga vargpopulations genetikern Lairke istället om hur många vargar vi behöver i det här landet för att få en livskraftig vargstam!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.