Carlgrens vargpakt har spruckit

Miljöministern Andreas Carlgren och vargforskaren Olof Liberg har nästan tävlat med varandra i debatten om att försvara licensjakten på varg. Ingen har använt vetenskapliga argument.

Carlgren har hävdat vikten av någon slags genetisk rensning, där sjuka vargar ska skjutas bort. Mig veterligen har ingen forskare gett stöd åt det argumentet (inte ens Liberg). Det var omöjligt eftersom jakten skedde i genetisk blindo, och det var feltänkt eftersom en minskning av vargstammen bara ökar inavelsproblemen. Inte ens Jägareförbundet ställer upp på det argumentet.

Vargforskaren Olof Liberg har heller inte använt sig av vetenskapliga argument när han försvarat jakten. Han har, liksom Carlgren, sagt att jakten ger en ”vidare acceptans av (sic!) varg”, men några vetenskapliga belägg för det finns inte. Lidberg tror att det är så, men tro och vetande är som bekant olika saker. Det faller för övrigt snarare på beteendevetenskaplig än biologisk forskning att besvara frågor om acceptans.

Svenska Dagbladet avslöjar dock en säker sak i denna fråga idag – miljöministerns argument att jakten skapar acceptans för inflyttning av varg har redan kortslutits. SvD visar att Carlgrens vargpakt med de sex organisationer som mer eller mindre hårt vill jaga ned vargstammen har spruckit. De ger inte längre gemensamt stöd åt inflyttning av varg.

Exempelvis Solveig Larsson, ordförande i Jägarnas riksförbund, säger att ”överenskommelsen inte gäller”, och även inom LRF och Svenska Jägareförbundet är acceptansen och förankring klart bristfällig.

Inte konstigt att ”Carlgren är skotträdd”, som DN skriver på ledarplats.

Kommentera

2 thoughts on “Carlgrens vargpakt har spruckit

Kommentering är stängd.