En tredjedel av arterna utrotningshotade

Den senaste uppdateringen av Internationella Naturvårdsunionens (IUCN) rödlista över hotade arter visar att 17291 av upp emot 48 000 bedömda arter hotas till utrotning. Över en femtedel av de kända däggdjuren är hotade. De internationella, EU:s och den svenska riksdagens olika mål om att bromsa eller hejda förlusterna av biologisk mångfald till år 2010 kommer inte att nås.

Vad behöver då göras? Ja, en lång rad åtgärder måste vidtas, däribland att öka resurserna för att skydda naturen. Insatser behöver världen över.

Här hemma sänker miljöminister Carlgren och regeringen för första gången i svensk historia naturvårdsanslagen just detta år, när Sverige är ordförande i EU och förhandlar om nya mål för biologisk mångfald. I Mona Sahlins och Socialdemokraternas skuggbudget finns också en sänkning, om än inte lika stor som regeringens.

Jag lämnar åt läsaren att bedöma i vilken grad regeringen och det största oppositionspartiet är goda internationella föredömen i arbetet att värna den natur som våra liv ytterst är beroende av.

Kommentera

One thought on “En tredjedel av arterna utrotningshotade

  1. Förutom vårt kulturarv måste vi också börja värdera vårt naturarv, vilket många gånger hänger ihop med det förra. Kommande generationer har samma rätt som vi att uppleva den mångfald vi har i dag. Sverige bör avsetta 1 procent av BNP, likt biståndet, som oavkortat går till arbete med biologisk mångfald och av dessa 1 procnet får sedan en del gå till att enbart stöja utrotningshotade arter i Sverige och utomlands. Detta kräver dock politiskt mod av gigatiska mått men Sverige kommer definitivt att bli känt för detta världen över.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.