EU-kommissionen nära dra Sverige inför domstol i vargfrågan

Idag uppmanar EU-kommissionen Sverige att ändra sin vargpolitik. Annars kan Sverige dras inför EU-domstolen och fällas för fördragsbrott.

Det är ett mycket skönt besked som ånyo ger Naturskyddsföreningen rätt i frågan, efter den anmälan vi gjorde tillsammans med Rovdjursföreningen, Världsnaturfonden WWF och Djurskyddet Sverige. Trots Sveriges många försök att ge svar på Kommissionens kritik kvarstår en rad allvarliga synpunkter på Sveriges vargpolitik, inklusive kritik mot den upprepade licensjakten, avsaknaden av en förvaltningsplan och begränsningen av vargarna till 210 stycken.

Sverige får nu två månader på sig att rätta sig efter reglerna. Om det inte sker är mitt tips att Sverige hamnar i domstolen. Om regeringen ska kunna undvika en domstolsprocess är det hög tid att sluta med retoriken och istället lägga fokus på att ändra politiken och dess tillämpning: Sätt stopp för licensjakten, öppna för långt fler vargar i hela landet och utveckla och implementera en förvaltningsplan värdig namnet!

2 thoughts on “EU-kommissionen nära dra Sverige inför domstol i vargfrågan

1. Underbart! Äntligen! Fantastiskt! Superlativen haglar och jag dubbelkollar allmanackan efter den första april, starkt jobbat SNF!