Genombrott i vargfrågan?

Så kom då regeringens svar på EU-kommissionens uppmaning till Sverige om rättelse i vargfrågan. Och en rättelse blev det, i alla fall på några av de punkter som kommissionen kritiserat, mot bakgrund av den anmälan som vi tidigare gjorde tillsammans med WWF, Rovdjursföreningen och Djurskyddet Sverige.

Regeringen har nu beslutat att ställa in licensjakten kommande vinter och taket på 210 vargar slopas. De två mest destruktiva elementen i rovdjurspolitiken – som minskar och begränsar vargstammen – tas därmed bort. Det har varit ett huvudkrav från vår sida och det är klart positivt att regeringen kastar in handduken, om än i elfte timmen, och beslutar sig för att följa den lagstiftning som gäller. Vi har förväntat oss en omprövning av licensjakten alltsedan vår anmälan för halvannat år sedan.

Det är också bra att regeringen nu verkar vilja skynda på arbetet med en förvaltningsplan och samtidigt vill tillsätta en nationell kommitté för en hållbar rovdjurspolitik för varg. Det senare är ett viktigt initiativ som vi gärna ställer upp bakom, även om det borde tagits långt tidigare. En gedigen förvaltningsplan med sikte på snabba – men inte förhastade – genetiska förstärkningar, och som tillåter långt fler vargar, kan borga för att vargstammen småningom blir livskraftig i landet.

Regeringen meddelar också att en utökad skyddsjakt kommer att ske kommande vinter. En del har jämställt beskedet med att jakten bara byter namn, men så enkelt är det inte. Skyddsjakt ska motiveras utifrån skada och redan det är ett stort steg framåt jämfört med licensjakten, som till stor det har skett utifrån jaktliga intressen. Möjligheten finns alltså att minska skador och därmed öka acceptansen, något som licensjakten inte gjort. Skyddsjakt innebär också mycket bättre kontroll på såväl vilka vargar det rör sig om som antalet vargar som får skjutas, vilket gör att värdefulla individer bättre kan skyddas.

Samtidigt finns förstås risken att de regelförändringar som nu ska ske öppnar för en orimligt stor skyddsjakt och det kan givetvis inte accepteras. Vargstammen är alltjämt starkt hotad och måste värnas. Det gäller nu att noga följa hur Naturvårdsverket och regeringen vill förändra reglerna för skyddsjakt. Utfallet är ännu en öppen fråga.

En annan öppen fråga är innebörden i ministrarna Carlgren och Erlandssons lustiga retorik på presskonferensen. Man sa sig vilja göra en slags kringgående rörelse i förhållande till EU-kommissionen och att licensjakten ska återupptas igen 2013. Om regeringen verkligen menar det är det smått obegripligt. Eftersom vargstammen knappast kommer ha en gynnsam bevarandestatus redan 2013 vore en licensjakt då ungefär lika oförenlig med regelverket som den varit de senaste åren. Det vet förstås regeringen så det ska inte uteslutas att den kringgående manövern egentligen handlar om andra än EU…

Även om frågan om licensjakten är tillfälligt avgjord och även om taket på 210 vargar är lyft (och med all sannolikhet kommer ersättas av högre siffror) så återstår mycket innan vargstammen blir livskraftig. Den naturliga invandringen sker ännu inte ofredad, de genetiska förstärkningarna har ännu inte skett i praktiken, förvaltningsplanen finns ännu inte, vargen är ännu inte politiskt tillåten i renskötselområdet, osv. Trots att vår anmälan pressat regeringen till ökade insatser även på flera av dessa punkter väntar vi ännu på resultat.

Men det som vi har sett från regeringen nu – mycket tack vare vår anmälan i mars 2010, den efterföljande debatten och kritiken från EU-kommissionen och ledande forskare – kan innebära ett genombrott för en ny hållbar vargpolitik. Frågan om skyddsjaktens utformning blir sannolikt nästa test på regeringens vilja till en sådan omprövning.

Kommentera

5 thoughts on “Genombrott i vargfrågan?

  1. Det låter nog bra det där…Men jag undrar i alla fall hur det blir med den \”SK\” skyddsjakten,Hur många tvivelaktiga anmälningar kommer det att bli???Av skadade får osv. Vilka tillfällen kommer att tas,Jag menar om tex en hund river ett får och ifall varghatarna påstår att det var en varg??? Det har visserligen förekommit men kommer med all sannolikhet att öka det är min fast övertygelse.Och hur långt är Carlberg beredd att böja på nacken.Annette

  2. Hej Mikael!

    Tack för ditt kunniga, tålmodiga och beundransvärda mod att försvara en någorlunda intakt fauna inklusive nyckelarter som varg!
    Vad som bekymrar mig i dessa dagar, när miljöminister Lena Ek (C) och regeringen med stöd av det andra bruna partiet SD tycks få igenom beslut om fullständig massaker på våra stora viktiga rovdjur, är att du ska avgå. Oron förstärsk när jag med intresse läser förnämliga Sveriges Natur – men inte hittar en rad om det lika verklighetsfrämmande som förbluffande beslutet. Har SNF helt vikt ner sig för destruktiva jägarintressen?
    Bästa hälsningar, TG

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.