Heja miljöminister Carlgren!

På det stora FN-toppmötet om biologisk mångfald, som hålls i Nagoya i Japan, driver Sverige en tuff linje. Miljöminister Andreas Carlgren har lyft fram flera viktiga frågor och driver det krav som Naturskyddsföreningen framfört i en debattartikel i Dagens Nyheter, att 20 procent av landytan ska skyddas.

I ett starkt tal på mötet sa Carlgren bland annat att de rika länderna måste erkänna sin ekologiska skuld och ge ett nytt och utökat stöd för arbetet med att rädda mångfalden. Som Naturskyddsföreningen efterlyst sa också Carlgren att det är viktigt att utveckla nya system för gröna nationalräkenskaper.

Sådana gröna räkenskaper, som lyfts fram även av det viktiga projektet The Economic of Ecosystems and Biodiversity (TEEB), som nyligen slutrapporterades, vore ytterligare ett sätt att synliggöra den mest värdefulla resursbas som mänskligheten har – ekosystemen, deras mångfald och tjänster.

Låt oss nu heja på miljöminister Andreas Carlgren och alla andra som driver på i rätt riktning, och hålla tummarna för att mötet under det sista dygnet landar i global enighet om ett ökat tempo för att rädda den natur som vi alla är en del av!

7 thoughts on “Heja miljöminister Carlgren!

1. Det är fantastiskt att nästan 200 miljöministrar lyckats komma överens om ett avtal fram till 2020, och att man slutligen enades om att skydda 17 % av landytan och 10 % av havsytan. Mycket bra gjort av Andreas Carlgren som drivit så viktiga frågor och lyssnat till Naturskyddsföreningens krav om ekosystemen och jag ser med tillförsikt fram emot hans fortsatta arbete!

2. Det innebär alltså att Andreas Carlgren i fortsättningen stoppar Vargjakten och är emot Valjakt. Och det tror jag inte. Först ska Carlgren visa handling – stoppa vargjakten och agera mot valjakt. När han gjort det kan man fundera på att hylla honom. Politiker vet hur att fiska röster, vi måste kräva handling inte bara ord. Hylla någon ska man göra till de som gör något. Jag litar inte på Carlgren. Därför känns inte detta OK.

3. Visst är det bra att Carlgren lobbar för att skydda mark och biologisk mångfald i resten av världen. Samtidigt kommer det nya globala analyser som visar att områdesskydd inte är ett tillräckligt bra verktyg för att bevara den biolgiska mångfalden förutom de mest artrika och känsliga miljöerna.
    Så att endast sätta en procentsats på hur stor andel som ska skyddas utan krav på innehål och skötsel är antingen ett tecken på att man gör det enkelt för sig eller att man inte har tillräcklig kunskap.
    Naturligtvis är det bra att dessa avtal kommer till hands, på ett globalt möte som i Nagoya så överträffar det dessutom mina förväntningar.

Men när man samtidigt, i praktiken betydligt mer än vad endast siffrorna visar, minskar anslagen till det nationella naturvårdsarbetet så blir jag inte alls lika imponerad.
    Sverige har alla förutsättningar att vara ett föregångsland på hemmaplan när det gäller att bevara biologisk mångfald, men det verkar inte riktigt lika viktigt som att trumma på om vad som ska ske internationellt.
    Eller så är det som så att Carlgren helt enkelt inte har tillräckligt kunniga rådgivare.

4. Hur mycket landyta är skyddat i vårt eget land? Har någostans läst 2% och stämmer det vore det väl på tiden att sopa rent framför vår egen dörr. När man som jag bor på landet i Småland och ser Svea skog och andra stora skogägare fullständigt förstöra Smålands stora gammelskogar med det som kallas modernt skogsbruk kan man undra hur det ska sluta? Det är tydligen också så att man kan kalla virket miljömärkt genom att på någon annan plats i Sverige spara några hektar skog. Detta samtidigt som man skapar stora fällor där man markbereder (fullständigt förstör) marken, sätter giftiga nya skogsplantor tätt så att ingen undervegetation får plats att växa. Som sagt man kan undra hur det ska sluta när endast ekonomiska intressen får styra. Dessutom kommer nöjesjägarna i mångfald med sina ekonomiska intressen och saboterar för oss som tycker om att se djur och natur i balans. Rävar och eventuella vargar hatas och ska döda för annars får de inga rådjur och harar att skjuta på. Visionen om en levande landsbygd börjar bli just bara en vision. Snart vågar man inte plocka bär och svamp för alla gevär i skogarna. Och för att det nya skogsbruket förstör även för svamp och bär. Så nog behövs en annan styrning i Sverige både vad det gäller skogsbruk och jakt. Både biologisk mångfald och allemansrätt är hotade som jag ser det.