Höj naturvårdsanslagen, miljöminister Carlgren!

Sverige har nyss varit värd för ett internationellt toppmöte i Strömstad om biologisk mångfald. Det var ett mycket bra initiativ av regeringen och miljöminister Andreas Carlgren. Bland andra på mötet deltog ekonomen Pavan Sukhdev, som inom ramen för det stora projektet ”The Economics of Ecosystems and Biodiversity” tydligt har visat att den biologiska mångfalden, utöver etiska värden, har mycket höga monetära värden.

Carlgren gjorde stora insatser under mötet för att mana på andra länder att öka tempot i arbetet för att värna mångfalden. Det behövs eftersom målsättningen inom FN. EU och Sverige att stoppa förlusten av biologisk mångfald till år 2010 inte kommer att uppnås.

Den fråga som många ställde sig på mötet var om Carlgrens uppmaning gäller också hans egen budget. Regeringen har ju detta år, när naturvården firar 100-årsjubileum, för första gången sänkt anslagen till biologisk mångfald mycket drastiskt. Det går varken att begripa eller försvara.

Risken finns nu att regeringen sänker anslagen även 2011. Det skulle kosta ännu mer i form av förstörda ekosystem.

Carlgren, gör nu själv som du uppmanade andra länder på Strömstadsmötet – ta biologisk mångfald på allvar, öka tempot i arbetet och höj naturvårdsanslagen!

Kommentera

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.