Katastrof hotar världsarvet Serengeti

Få naturupplevelser slår mötet med Serengeti, den stora nationalparken i Tanzania, som rymmer ett par miljoner stora gräsätare, utrotningshotade djur som svart noshörning och gepard, samt spår från de äldsta fotspåren från mänsklighetens tidigaste historia. Däggdjurens vandring i Serengeti är både unik och spektakulär, vilket gör området till ett av FN:s världsarv och en turistmagnet av stor värde för det fattiga landet Tanzania.

Den dryga miljon gnuer som finns på savannen är hjärtat i ekosystemet. Gnuernas gräsbete och migration (vandring) påverkar näringsflöden och tillgången på föda för många andra arter, och gnuerna är liksom zebror och olika antiloper en förutsättning för de stora rovdjurens överlevnad i området.

Nu riskerar migrationen att brytas av ett planerat stort motorvägsbygge rakt genom nationalparken, tvärs över gnuernas och zebrornas vandringsstråk. Utifrån erfarenheter i andra områden pekar nu världsledande forskare på att hela ekosystemet kan kollapsa om vägen byggs. Det skulle vara en naturvårdskatastrof utan like, men det riskerar också leda till att ekosystemet flippar från att vara en kolsänka till en kolkälla, vilket späder på den globala uppvärmningen.

Givetvis är det angeläget att utveckla infrastrukturen i Tanzania. Men det finns alternativ till en väg genom världsarvet, nämligen att dra en ny väg söder om Serengeti och intilliggande Ngorongoro Conservation Area. En sydlig sträckning skulle ge fem gånger så många tanzanier tillträde till en bra väg och viktiga jordbruksmarknader, eventuellt till en lägre kostnad, men utan att förorena och skära ett oersättligt ekosystem i två eventuellt kollapsande delar.

Det har funnits flera problem med förvaltningen av Serengeti genom åren, men sannolikt har inget hot varit större än den planerade vägen. Både FN:s kommitte för världsarven och IUCN, Internationella naturvårdsunionen, har kritiserat projeket och internationella upprop pågår. Det finns därför gott hopp om att vägen dras utanför Serengeti. Någonstans måste naturen få vara i fred.

Kommentera

One thought on “Katastrof hotar världsarvet Serengeti

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.