Licensjakt på varg hotar vargstammen

Ingen forskare har hittills sagt att 210 vargar är en livskraftig vargstam, tvärtom. Så här sa professor Hans Ellegren på Uppsala universitet, en av de i särklass främsta experterna på den svenska vargstammens sårbarhet, i samband med vargjakten i fjol:

– Ur en vetenskaplig synvinkel så är dagens 200 djur alldeles för litet för att man ska ha en långsiktigt hållbar livskraftig vargstam. Så alla åtgärder som reducerar antalet djur kommer att inverka negativt på vargstammen.

Ellegren kommenterade också frågan hur många djur som skulle det behövas för en livskraftig stam:

– Det är svårt att förutsäga för en enskild art. Men man kan väl tänka sig att 1000 djur skulle betraktas som en livskraftig stam. Nu förutsätter ju det att det finns en hög grad av genetisk variation från början, och så är ju inte fallet med den svenska vargstammen, som förmodligen bara består av tre djur från början. Nu har det kommit in ett par invandrare som fört in lite nytt blod, men den mängd nytt blod som skulle behöva komma in är av betydligt större omfattning än vad som varit fallet.

Docent Linda Laikre på Stockholms universitet gör samma bedömning:

– Det krävs minst 1000 individer för att man ska vara rimligt säker på en långsiktigt genetiskt hållbar vargstam, det har jag sagt sedan 1988.

Den enda vetenskapligt grundade slutsats man kan dra av detta och dagens jakt – som fällt minst åtta, kanske nio, vargar – är att vargstammen är mer sårbar och hotad nu ikväll än den var i morse, innan regeringens jaktbeslut började genomföras av många tusen jägare på jakt efter blott ett tjog vargar.

Protestera gärna mot vargjakten med ett brev till EU-kommissionen!

Om du vill läsa mer finns det gott om information på Naturskyddsföreningens webbplats, där du också kan bli medlem och ge stöd åt vår kamp för vargen och resten av naturen – ju fler vi är desto starkare blir vår röst!

Kommentera

18 thoughts on “Licensjakt på varg hotar vargstammen

 1. Hej Mikael!!.
  Ville bara säga i dessa sorgliga tider att jag håller med dig helt och hållet – det du sa om vargjakten- massmordet.
  Det ska låta så fint att det är en övervakad jakt(massmord) och ska vare en seriös sådan.
  Men det verkar snarare som att det inte finns någon koll alls med denna jakt.
  Och att det skulle finnas sjuka djur i flockarna tror jag inte en sekund på då vargen tar hand om sådant själva.
  Att sedan få veta att märkta djur med sändare har skjutits,väcker ju misstankarna ännu mer om en riktigt oseriös verksamhet.
  Förbjud jakten av rovdjur helt och låt endast regeringen se ut en handfull skara och godkända s.k jägare – som får skjuta när det är den sista utvägen.

 2. Det är antagligen sant att 200 är en sårbar population, trots det är jag övertygad om att vi för att kunna ha frilevande varg också måste jaga dom.
  Det finns ju andra tankar om hur vi skall säkra genetiken som nog skulle fungera.
  Det absolut värsta som kan hända vår lilla vargstam är att vissa individer blir så orädda att dom rent av blir ett hot mot människor.
  Argumenten för vargens ofarlighet bygger på lösan sand, man refererar till att nästan inga incidenter har hänt på hundratals år.
  Människan har jagat vargen överallt i kanske tusentals år och det är enbart den nedärvda rädslan på grund av jakten som hindrar vargen att ta ett annars så lätt byte som oss.
  Den rädslan måste upprätthållas, halvtama \”Sarekvargar\” vore katastrof.
  Jag tror att vi måste hålla stammen runt dom här 200 djuren under åtskilliga år.
  Våra klövdjur måste också få mer tid att återvänja sig vid vargen.
  Jag tror jag stödjer SNF i nästan alla frågor utom denna, här har ni allt tappat verklighetskontakten tycker jag.

 3. Håller helt med. Läste din debattartikel i Aftonbladet och håller med där också. Fortsätt ditt arbete..vi är många som stödjer dig!

 4. Bra med mera fakta som kommer ut på detta vis! Särskilt när så mycket ovetenskaplighet sprids, särskilt från de som borde ta reda på mer innan de genomför lagändringar här i landet!

 5. Varg eller ulv (Canis lupus) är ett rovdjur med spridning över en stor del av världen. Den varg (Canis Lupus) som vi här i Sverige/Norden och som somliga säger är utrotningshotad finns inom ett område på norra halvklotet som sträcker sig från Stillahavet i öster till Atlanten i väster. Hur kan denna vargstam vara utrotningshotad?! finns hur mycket genetiskt material som helst inom utbredningsområdet då det är fråga om samma stam av vargar. De vargar vi har i Sverige och övriga Norden är alltså inte på något sätt unika utan är av samma härkomst som övriga vargar inom detta utbredningsområde.

 6. Kberg – om fler länder vore så ansvarslösa som Sverige skulle den definitivt vara utrotningshotad. Vi måste också ta vårt ansvar och bevara vargen, bidra till en frisk och stark stam.
  Anders Åberg – dina argument är väl än mer verklighetsfrånvända.
  \”Människan har jagat vargen överallt i kanske tusentals år och det är enbart den nedärvda rädslan på grund av jakten som hindrar vargen att ta ett annars så lätt byte som oss.
  Den rädslan måste upprätthållas, halvtama ”Sarekvargar” vore katastrof.
  Våra klövdjur måste också få mer tid att återvänja sig vid vargen.\”

  Är det därför vi ska skjuta ner vår stam så grovt? För att resten av stammen, mindre än 200 individer, ska känna rädsla för oss?
  Det handlar väl mer om vår rädsla, än vargens.
  Det vi är rädda för, de skjuter vi…Inget får vara farligt i vår natur!
  Att våra klövdjur måste vänja sig är också ett, i mina ögon, märkligt argument. VI behöver istället ta åtgärder för att undvika vargarna och skydda fåren istället för skjuta vargarna för att vi och våra klövdjur är rädda för dem.

  Med makt och vapen kommer ansvar – vi kan inte agera utifrån rädsla!!!

 7. Ja, jag reagerar över hur i herrans namn man kan komma på tanken att skjuta varg när det inte fanns fler, det säjer det \”sunda bondförnufter2, om man har något. Jag tycker att man skulle ha anammat att det finns tjuvjägare som avverkar varg o biltrafiken tar en del av vargen, hur i herrans namn tänker dom, vill man blunda för detta med kommentaren att dom har allt under kontroll. Nu om någonsin är väl det verkligen risk för ytterligare inavel, fattar inte de bestämmande detta, jag köper då i alla fall inte deras argument, hörde på radion om en man som tänkte dra upp denna slakteri inför EU, för om jag fattade rätt så har man begått en olaglig handling, upp till kamp o kämpa för vargens rätt att få leva..kram

 8. För var dag som går blir jag mer och mer imponerad av dig, Mikael. Fortsätt ditt arbete. Det är viktigt att Naturskyddsföreningen arbetar för skydd av djuren och naturen och inte enbart för människans miljö och de hot som finns mot oss och den.

 9. Åsa.
  Det var ett märkligt inlägg du gjorde.
  Visst du har rätt i att det även handlar om vår rädsla, men du kanske inte tycker att den spelar någon roll.
  Om vi slutade jaga dom och det skulle visa sig att några vargar tillslut faktiskt började betrakta oss som byten, skulle du släppa ut dina barn att leka eller låta dom stå ensamma och vänta på skolbussen då?
  Eller skulle vi kanske evakuera landsbygden för att skydda vargarna från småbarnsföräldrarnas vrede, eller vad tycker du?
  Frågan är inte oviktig, för om du fick som du ville skulle vi ha ett experiment med vargar som ständigt rörde sig i bebodda områden utan att jagas, ett tillstånd som mig veterligen inte existerar någon annanstans.
  Jag tror det vore rent konstigt om dom inte med tiden förlorade sin rädsla och faktiskt blev farliga i det läget.
  Märkligt nog tycks inte du ha empati nog för att bry dig om det.
  Sedan om du hade vetat något om vargfrågan, så hade du kanske också känt till att våra vilda klövdjur tycks ha förlorat sitt naturliga försvarsbeteende gentemot vargen.
  Svenska älgar är mycket lättare byten än älgar där vargen alltid har funnits.
  Dom behöver helt enkelt tid att vänja sig och lära sig skydda sina kalvar bättre, då kan inte vargstammen få öka hur snabbt som helst utan att vi riskerar att älgen helt försvinner i vissa områden.
  Fåren kan vi och skall vi stängsla in, men hur tycker du vi skall göra med älgarna?
  Vi lever i ett kulturlandskap och där måste vi helt enkelt förvalta vissa djurstammar med jakt, även dom stora rovdjuren.
  Mycket märkligt att något så enkelt och logiskt skall vara så svårt att fatta.

 10. Jag tror man måste ha en viss vargjakt, sedan kan man alltid diskutera hur den ska genomföras. Skyddsjakt där statliga jägare skjuter vargar med \”fel\” beteende eller sjukdom vore bäst. Storleken på vargstammen kommer alltid diskuteras så länge det finns ekonomiska intressen inblandade för detta är en ekonomisk fråga. Sedan kan debatten handla om helt andra saker, men det är bara skitsnack. Dock verkar dagens vargantal vara väl litet. Jag har full förståelse för att jagare tycker att vargen tar för mycket jaktbart vilt eller att bönder blir av med tamboskap, men om deras krav är rimliga måste bedömas i demokratisk anda.
  Sedan vill jag bara tillägga att vargmotståndares retorik att kalla jakt mord mm är kontraproduktivt och ger en barnslig framtoning. I så fall är ju även vargen en mördare eller hur?

 11. Jag röstar också på dej Mikael, om du ställer upp! Åh andra sidan behövs du här!
  Bor i en flocks revir. Ser spår, senast i förrgår gick de jäms min gräsmatta. Igår hade det spridit sej till jägarna och ett tiotal bilar for kors och tvärs på småvägarna här i sin iver att få skjuta en varg. Ångest här!
  Vad har jägarna i sina skallar som inte vi har? Hur kan detta få fortgå?

 12. Något som är anmärkningsvärt i årets vargjakt är att de första rapporterna tyder på att det är många vuxna och till viss del reproducerande vargar som skjuts. Jag har väldigt svårt att se hur detta kan gynna vargstammen då det avsevärt minskar generationstiden och försenar föryngringen. Ryktena säger att detta också är avsikten men det vet jag förstås ingenting om.

  Eftersom hela frågan om licensjakt blivit politiserad från dag 1 i Sverige så kan det vara ganska intressant att läsa Dag Lindgrens PM om vargen i Sverige där han sätter populationen och inavelsgraden och dess effekter i ett större perspektiv.
  Man hittar den på denna sidan http://www-genfys.slu.se/staff/dagl/varg/ där dokumentet hittas om man klickar på länken Dags vargfunderingar.

  Utan att bedöma sanningshalten i Dags funderingar så verkar det vara ett ganska väl underbyggt arbete med såväl populationsgenetiska beräkningar som aspekter på att skjuta och återinföra varg ur ett i huvudsak vetenskapligt perspektiv.

  Läs gärna det gulmarkerade avsnittet extra om just effekterna av att minska generationstiden hos varg (på sidan 25), men för att förstå det resonemanget behöver man även ta in mycket av den övriga texten.

 13. Jag är emot vargjakten och tror som så många andra att det här är fel sätt att stärka vargbeståndet på (om det nu är det som vår s.k regering vill). Tyvärr tror jag att Andreas Carlgren har satt sig i knät på Jägarförbundet och vad det beror på kan man ju bara gissa.
  Argumenten för jakt har varit många från jägarnas sida: vargen tar våra älgar, vad då våra, det är väl ingen som äger viltet i skogen. Vargen dödar våra hundar, hur många omkommer inte i trafikolyckor eller går ner sig genom isar eller blir dödade av t .ex björn eller vildsvin. Allt det här får man ta med i beräkningen vid jakt, sedan lider jag med hundarna som råkar ut för det här men det är en annan sak.
  Att vargen skulle ge sig på människor är högst osannorlikt men vi kan aldrig få någon garanti för att det inte skulle kunna hända. Ska vi kunna bevara våra rovdjur så måste det bli lite mer på deras villkor än på våra egna.

 14. Naturskyddsföreningen och Mikael Karlsson förlorar all trovärdighet genom sitt agerande i vargfrågan. En art som finns i minst 50.000 individer på vår nordkalott kan inte vara utrotningshotad. 1978 iakttog jag och mina kamrater den första vargen i norra Värmland. Sedan dess har stammen växt och växt. Det är inte tal om utrotningshot ens i Sverige. Och hur kan MK jämföra med tigrarna? Helt oseriöst. Och hur kan MK nedlåta sig till att uppvigla okunniga människor i fjärran länder? Bedrövligt. SNF och MK saknar helt empati för människor som tvingas leva med vargproblemet. SNF borde engagera sig i att agrara näringar växer på landsbygden. Detta är idag omöjligt på många plaster. SNF bör istäälet lägga krut på den ofattbara demolering av det svenska landskapet som nu orsakas vindkraften. Vänern tex är kanske det allra viktigaste sjölandskapet i Europa. Ett landskap som har oerhörda värden. Det förvandlas nu till ett industrilandskap. Miljön runt Gässlingegrunden är helt förstörd med påverkan ända bort till den östra skärgården. Här har ni något att åtgärda tillsammans med föreningen Svenskt Landskapsskydd

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.