Lodjur: regeringens nästa jaktoffer

Efter den omfattande och starkt kritiserade licensjakten på varg rasar nu jakten på lodjur. Regeringens politik innebär en rejäl höjning av den totala kvoten för årets licensjakt, till 209 djur, vilket tillsammans med tillkommande skyddsjakt kan leda till att 266 lodjur fälls med miljöminister Carlgrens goda minne.

Återigen har regeringen gått jägarna till mötes, denna gång med licensjakt på lo utanför renbetesområdet, där på sin höjd en begränsad skyddsjakt borde kommit ifråga, som en lösning i andra hand när regeringens anslag till när rovdjurssäkra stängsel inte räcker.

Avskjutningen är mer än dubbelt så stor som vore rimligt för att undvika att stammen riskerar att minska, men jakten ligger tyvärr ligger i linje med regeringens politik att minska antalet lodjur i landet till en nivå som sannolikt inte är livskraftig, att döma av forskares uppskattningar.

Naturen mår inte bra i miljöminister Carlgrens Sverige.

Kommentera

3 thoughts on “Lodjur: regeringens nästa jaktoffer

  1. Rovdjursturismen måste gynnas på alla sätt så att kunskapen om våra rovdjur ökar samt att det blir attraktivt att ha rovdjur i skogarna även för dem som i dag inte är så förtjusta i dem. Säg att 10 personer betalar 1 000 kr för att få se ett lodjur och en guide ser till att lodjuret besöks 1 gång per vecka. Om lodjuret bara besöks under vinterhalvåret kan det bli 10 000 kr * 20 veckor = 200 000 kr. 200 000 kr per år, för 1 (!) lojur. Ett lodjur lever normalt 14 år vilket skulle betyda att varje lodjur skulle kunna vara värt mer än 2 miljoner under sin livslängd. Det är levande guldklimpar som går omkring där ute! Och dessa skjuter vi på!! Helt vansinnigt. En varg skulle vara värd ännu mer än ett lodjur.

    Ibland hörs argumentet att lodjuren tar jägarnas rådjur i för stor omfattning. Mot detta säger jag bara: gör då ett uppehåll med jakten 2-3 år så ska ni se att det finns mat till alla och under tiden ni väntar kan ni utbilda er till rovdjursguide och på så vis ta del av guldklimparna (jag menar lodjuren). Risken finns dock att ni blir kvar som guider och slutar panga, ty denna eko-turism innebär att man både kan äta kakan och ha den kvar…

  2. Det är viktigt att bry sig om Lodjuren men du som har doktorerat på riskanalyser av energi- och miljösystem och har rätt förutsättningar borde väl engagera dig mer i klimatfrågan. Och en annan sak.

  3. Det måste vara kattguld Anders talar om eller så är det något hägnat lodjur han vill förevisa.Med dom erfarenheter jag har av det svenska viltet så måste jag påpeka att det är ett mycket skyggt djur det är frågan om,som rör sig på mycket stora arealer.Det låter väldigt bra att besöka lodjuret 1gång i veckan,men verkligheten är nog en helt annan.på dom 20 veckorna blir det nog inte mer än kattguld..

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.