Naturvård i utförsbacke

En kommentar är minst sagt på sin plats. Regeringen är på väg att montera ner naturvården i landet.

Det som började bra, med beslut i statsbudgeten för 2007 om fortsatt höjda anslag till naturvård, vänds nu i sin motsats.

Ett av de första stegen på utförslöpan togs när jaktlagstiftningen urvattnades och det blev enklare att skjuta utrotningshotade rovdjur. De höjda naturvårdsanslagen försvann och byttes till en kraftig sänkning, varefter miljödepartementet presenterade ett förslag om att undergräva allemansrätten genom ett kortslutet strandskydd.

Jordbruksdepartementet ville inte vara sämre utan la fram en skogspolitisk proposition med huvudsakligt fokus på ett mer intensivt och miljöskadligt skogsbruk. Den miljömålsproposition som brukat tjäna som motvikt sköts upp minst ett år, och den generaldirektör, Göran Enander, som för första gången i skogsmyndigheternas historia gjort allvar av miljödimensionen i skogspolitiken fick sparken igår.

Om drygt två veckor väntar en ny budgetproposition. Vem vågar hoppas på ett trendbrott i naturvårdsfrågan?

Kommentera

2 thoughts on “Naturvård i utförsbacke

  1. Jag gillar inte att det blivit lättare att få skjuta utrotningshotade rovdjur..det är ju inte deras fel att vi bygger och bor på mer och mer av deras strövområden…

Kommentering är stängd.