Över 45 vargar kan skjutas i vinter

Naturvårdsverket har nu delegerat till länsstyrelserna i de fem län där licensjakt på varg bedrevs, att kunna besluta om även skyddsjakt på varg. En kvot på högst tolv vargar är beslutad.

Skyddsjakt är något annat än den okontrollerade omfattande licensjakt som nyss bedrevs. Skyddsjakten syftar uttryckligen till att förhindra skador av olika slag, t.ex. på boskap och en rad villkor gäller för jaktens bedrivande.

Är det någon som av jakt på varg som ska bedrivas när vargstammen är så skör som i dagsläget så är det just skyddsjakt. Men samtidigt som det ibland finns argument för skyddsjakt vid stora skador blir den totala omfattningen av vargjakten mycket stor. Utöver de 27 vargar som licensjakten tillät, den varg som sköts över kvoten, och de 12 vargar som nu riskerar skjutas efter länsvisa beslut, har Naturvårdsverket på egen hand tidigare beslutat att tillåta skyddsjakt i en rad fall, vilket medfört att minst 5 vargar till har fällts denna vinter och att skyddsjakt ännu pågår på ytterligare någon varg (med reservation för att Naturvårdsverkets webbplats inte är uppdaterad).

Sammantaget kan alltså vargjakten denna vinter överstiga 45 vargar! Med fler nya beslut om skyddsjakt från Naturvårdsverket kan siffran bli ännu högre.

Så hanterar Sveriges regering ett akut hotad däggdjur.

Kommentera

15 thoughts on “Över 45 vargar kan skjutas i vinter

 1. Den okunskap som Du, Mikael Karlsson, har visat i vargdebatten är anmärkningsvärd. Okänsligt tar Du vargens parti i alla lägen.
  För människor som lever med vargen i vardagen är det svårt att förstå dina argument.
  I förlängningen är jag övertygad om att Du kommer att bli en förlorare och en belastning för SNF.

 2. Det ska inte skjutas alls på en sån liten varg-grupp som 200 vargar som finns i Sverige! En sån liten grupp är extremst utrotningshotat!!

 3. Nu får det verkligen vara nog. Människor med lite ekologisk hum är väldigt upprörda. Tillhör själv ett nätverk för Vargens bevarande som har över 27.000 medlemmar. Ilskan över den s.k. Rovdjurspolitiken i Sverige, är mycket större än
  vad massmedia gör gällande. Fortsätter denna utrotningspolitik kommer risken för konflikt att öka. Läser snart dagligen om skjutna Vargar!(s.k. skyddsjakt och illegal jakt). Någon måste stoppa detta vansinne snarast!

 4. Runo! Det finns utmärkta sätt att skydda sina tamboskap om viljan finns. Vargen utgör inget
  hot mot annat en Jägarnas inkomster av Älg.
  Ditt påhopp på Mikael är fånigt. Den moderna människan inser att man måste leva i harmoni
  med natur och miljö. Ert synsätt är förlegat.
  Och gör er inte till talesmän för oss på landsbygden, vi kan föra vår egen talan! Har både Varg, Björn och Lo i min omgivning och
  är både stolt och lycklig över det!

 5. Mikael är den största tiilgång SNF har haft genom alla år. Mikaels engagemang för vargen och de sista gammelskogarna är oerhört viktigt och nödvändigt i kampen för naturvårdens bästa. Går det för övrigt inte att stoppa den hänsynslösa hetsjakten på alla vargar i sameland. Läser om bortskjutna vargar från helikopter var och varannan vecka. Märkligt att renarna ska vara så heliga att halva landets yta är förbjudet för vargen.

 6. Tror Du har fel, Runo! SNF kan känna sig glda och stolta att de har en sådan talesman som Mikael. Han är i högsta grad kunnig och kompetent.

 7. Varje varg är värd en oerhörd summa om vi börjar se den som en inkomstkälla för eko-turism. Många svenskar men kasnke framförallt andra européer skulle säkert betala en rejäl slant för at få höra en vargflcok yla eller t.o.m. få se varg. Att ha ett tak på en akut hotad art, 210 vargar i det här fallet, är pinsamt för Sverige. Om jag var utlänning skulle jag vara säker på att 210 var MINIMINIVÅN för antalet vargar i Sverige, vilket vore det naturliga om man ser långsiktigt och inte tar hänsyn till särintressen. Fö ratt skapa ett större viltbestånd för båda jägare och rovdjur bör man göra ett totlat jaktstopp i 2-3 år, tänk vilket överflöd vi skulle få sedan! Men detta ser jägarna som totalt uteslutet, likt man på 80-talet såg ett kortare fiskestopp som uteslutet vilket resulterade i överfiske och minskade bestånd. Mer varg tack!

 8. En vargstam på 200 vargar är inte stort i ett land av Sveriges storlek, men när hela vargstammen är samlad i ett litet område i Bergslagen, så då blir det väldigt mycket varg på liten yta.
  Grundproblemet är egentligen att vargen varit utrotad i Sverige under närmare 100 år, och att vi anpassat oss efter det. När den senare återetablerar sig, så blir det problem. Vi måste ändå ha respekt för vår ursprungsbefolkning i norr, och värna om deras kultur med renskötsel. Det gör det omöjligt med en vargstam inom renbetesområdet, som ju utgör en mycket stor del av landets yta. För vargens del är det ju bäst med stora områden av vildmarkskaraktär. Dessvärre finns det ju inte så många områden med det i Svealand och Götaland. Däremot finns mindre, insprängda områden av vildmarkskaratär i södra Uppland och norra Södermanland, respektive södra Bohuslän och norra Halland. Kanske kan dessa områden bli en ny fristad för vår vargstam.

 9. Så länge renen inte är inhägnad ingår den i den ekologiska balansen. Vargen likaså.
  Renskötare/ägare har inte bara rättigheter utan också skyldigheter inför naturen.
  Det betyder visserligen ett merarbete för tamdjursägare att hysa ett intakt ekosystem, men vem har sagt att livet ska vara enkelt?

 10. Borde inte en inventering av Sveriges vargar vara ett måste innan vi tillåter vargjakt. Och borde de licensiater inte ha bättre utbildning om just vargen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.