Ska SCA skydda slagugglans skog?

Företaget SCA, som bland annat äger Edet och producerar blöjan Libero, har i sin verksamhet på skogsområdet på senare tid sågat sig genom en rad skyddsvärda skogar i Sverige. Höga naturvärden har förstörts i strid med reglerna i skogscertifieringen FSC. Naturskyddsföreningen har flera gånger anmält SCA och bolaget har varit nära att mista sitt certifikat. Vilka de formella påföljderna blir av de nya anmälningar som nu granskas återstår att se.

Jag tycker det är solklart att SCA:s certifiering ska dras tillbaka om bolaget inte omgående och kraftigt förbättrar sin dåliga praktik. Och nu kommer enstaka tecken på omprövning.

Naturskyddsföreningens ideellt arbetande skogskämpe Björn Mildh har i många år med fasa följt SCA:s framfart i skogar med höga naturvärden. Ett exempel är Finnträsk, söder om Piteå, ett område med höga naturvärden, bland annat ett rikt fågelliv med slaguggla som ett exempel.

Slaguggla i Finnträsk

Idag kom nyheten att SCA reviderar sina planer för området. Ännu är ärendet inte avgjort men möjligheten finns att ett större område nu sparas. SCA funderar högt på hur respekten för slagugglan påverkar avkastningen från skogsbruket.

Mitt tips är att sambandet är positivt. Jag skulle tro att de flesta som köper Edet-papper och Libero-blöjor inte vill att ugglornas skog ska kapas.

One thought on “Ska SCA skydda slagugglans skog?