Svenska Jägareförbundet vill döda ännu fler lodjur

Efter licensjakten på varg laddar nu många jägare om sina bössor för att licensjaga lodjur. Det sker trots att lostammen med tveksamhet knappt ligger över en tillfällig nedre undantagsnivå i landet.

Riksdagen har beslutat om en miniminivå på 300 föryngringar varje år, en siffra som tillfälligt kan tillåtas minska till 250. Nu anges att föryngringarna ligger knappt över denna nedre temporära undantagsgräns. Trots det, och trots en stor osäkerhet i siffrorna, har Naturvårdsverket gett fritt spelrum för länsstyrelserna i norra förvaltningsområdet att utan tak licensjaga och skyddsjaga lodjur under tre år framåt. I mellersta området sätts taket till 30 dödade lokatter, och i södra blir det ingen jakt.

Kvoten på 30 lodjur har nu omvandlats av länsstyrelserna till licensjakt på totalt 25 djur, med 5 i reserv för skyddsjakt. Men motiven för licensjakt är inga andra än att vissa jägare har som fritidsintresse att döda lodjur, medan vissa rådjursjägare vill döda sina konkurrenter lodjuren.

I det senare fallet anser sig till och med vissa ledande företrädare för jägarkåren – som Jägareförbundets Gunnar Glöersen – att medlemmar i miljörörelsen borde betala honom ett ”minst femsiffrigt belopp” som han ”förlorar enbart pga lodjursförekomsten”. Närmare självutropad härskare över naturen går nog inte att komma.

Och medan Kung Louie drömmer vidare så har självaste ordföranden i Jägareförbundet, Torsten Mörner, tillsammans med en och annan jaktglad landshövding farit ut med kravet att ännu fler lodjur ska skjutas. Mörner har också i dagarna ifrågasatt varför Jägareförbundet ska samarbeta med Naturvårdsverket om jägarna inte får döda fler lodjur.

Nej, om naturvänner inte säger ifrån med skärpa kan ännu fler lodjur komma att skjutas framöver. Då kan den nuvarande trista minskningen av lostammen från omkring 2000 till 1250 lokatter på några år fortsätta.

Och vad som skulle ske om Kung Louie fick bestämma även i verkligheten vågar jag inte ens tänka på.

Kommentera

20 thoughts on “Svenska Jägareförbundet vill döda ännu fler lodjur

 1. Jag tror att lodjuret måste få öka i södra delen av landet, ekosystemet där verkar helt enkelt behöva fler lodjur för att hamna i en bättre balans.
  I renbeteslandet däremot kanske vi måste minska på stammen en aning och i delar av mellansverige där som det verkar stammen ökar, samtidigt som vargen har etablerat sig, måste vi bestämma oss för om vi verkligen vill ha rådjuren kvar.
  Risken finns att dom inte klarar det hårda rovdjurstrycket där, dom är nog egentligen inte anpassade till mycket snö och massor av lo och varg.
  Jag tycker att lotilldelningen där borde vara högre, för att medge en rådjursstam som även i framtiden är jaktbar.

 2. Mikael Karlsson, var det inte du som skrev att svenska folket är villiga att betal 20 miljarder för rovdjuren. Vem skulle få ta del av dessa om inte de som förlorat på rovdjurens återkomst? Såvitt jag kan se på Glösens blogg var syftet att påvisa ditt hyckleri, dvs ingen är villig att betala när fakturan väl kommer! Glösen må var Kung Louie, men vilken seriefigur påminner du om? Darth Vader? Figuren utan empati och med en grandios personlighet.

 3. Nu får det vara nog tycker jag. Hörde på radiovärmland i dag den 26 februari 2011 Per Fenger Krog på Stora Enso säga att älgen kostar för mycket i Sverige och måste skjutas bort så att populationen reduceras rejält. Älgens betesskador kostar 1,3 miljarder årligen säger han det är ett faktum. Ett annat faktum är att Stora Ensos marker (bergvik skog sedan 2004) äger 1,9 miljoner hektar produktiv skogsmark i Sverige. 15 % försvinner till traktorvägar för att kunna köra ut virket. 27 000 hektar är överbyggd med skogsbilvägar och ökar varje år. Det innebär att enbart för att kunna avverka och köra ut virket står 312 000 hektar utan produktion enbart på Stora Ensos marker. Enligt deras egna uppgifter är medel skogskubikmetern per hektar 124 skogskubikmeter per hektar. Tar man 124 X 312 000 blir det 38,7 miljoner skogkubikmeter som går förlorade i produktion varje år. Om vi tar ett medelpris om 300 kr per skogskubikmeter blir det en förlust om 10,15 miljarder årligen.
  Lägger man sedan till förluster från fiske då öringvatten förstörs vid avverkningar, miljöförluster, förlorade intäkter från jaktturism, bäverjakt, naturvärden, natur turism, rekreationsvärden mm. Ja då undrar jag om det är Älgen eller Stora Enso som vi inte har råd med. Det skulle vara intressant att veta hur mycket Stora Enso bidrar med skatt i Sverige i förhållande till vinsterna. Eller är det så att man skattar i annat land? Kanske är det så att Stora Enso suger ut Sverige precis som miljöbovarna i tredje världen.

 4. Tack för att du står upp för att vi ska ha mångfald i vår natur, istället för enfald som jägarorganisationerna numera har gjort till sitt signum.

 5. Såg nyss debatten mellan dig och Glöersen i kvällsöppet. Ekdahl verkar inte ha förstått skillnaden mellan naturskyddsföreningen och naturvårdsverket, snacka om dåligt påläst. Du säger gång på gång att 10 000 jägare ska ut och jaga hundra lodjur precis som om det vore något hemskt?! Vad spelar det för roll hur många jägare som är ute och jagar? Det viktiga är väl ändå hur många lodjur dessa 10 000 jägare skjuter? Eller är det så att du vill optimera jaktupplevelsen för samtliga som ger sig ut?Ifall hundra lodjur får skjutas så ska bara hundra jägare få jaga?
  Hur många av dessa 10 000 som är registrerade ger sig faktiskt ut och jagar? Hur många hittar spår? Hur många har tillräckligt bra hundar? Hur många får faktiskt kontakt med lodjur? Hur många sitter inte ute helt i onödan och får inte se ett jäkla dugg? Unnar du inte dessa personer att få uppleva den jaktliga spänningen i att faktiskt ha möjlighet att få skjuta ett lodjur? Precis som att jag unnar folk i storstäderna möjligheten att sitta och veta att det finns stora rovdjur i landet fast de aldrig nånsin kommer att få se dem.
  Jag tycker det är helt fantastiskt att man kan få antalet registrerade lodjursjägare till ett så hemskt argument.
  Är det hemskt att ha brukande av nauren som fritidsintresse och i det döda djur? JAKTVÄRDE, smaka på det ordet Mikael! Det värdet är väldigt stort och det är inget fel att utnyttja de jaktliga värdena i naturen så länge man gör det ansvarsfullt. Det är ju helt fantastiskt när du påstår att världens tätaste lodjursstam inte tål jakt?! Självklart tål den jakt, jakten är starkt begränsad och kontrollerad.

  Peder, vad är det för mångfald du tror dig få med kraschade rådjursstammar och lodjur som går svältdöden till mötes p.g.a. brist på bytesdjur?

 6. Hej

  Ett kort svar på Wilhelm Karlssons fråga:

  Nej, vi har inte talat om 20 miljarder. Det var 10-12 miljarder. Gunnar Glöersen har inte kunnat läsa rätt. Det vi lyfte fram var en vetenskaplig uppskattning av svenskarnas ekonomiska värdering av rovdjuren. Vi lyfte det för att ge perspektiv till den mycket lägre ekonomiska värdering av jaktupplevelsen som Jägareförbundet dessförinnan hade salufört (se vidare på http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=4061&grupp=13599&artikel=4362581 ). Forskningen visar alltså att det från ett totalt ekonomiskt perspektiv är mer lönsamt än kostsamt med rovdjuren (se även http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=4061&grupp=13599&artikel=4368962 ).

  Självfallet ska inte de som uppskattar och ekonomiskt värderar rovdjuren betala något för det till jägarna. Inte en jägare i landet äger rovdjuren, inte ens Gunnar Glöersen, oavsett hur ofta han drömmer om det.

  MVH,

  Mikael Karlsson

 7. Mikael, varför är SJF så aggressiva mot lo och varg när de odlar vildsvin så att dessa blir ett stort mot biologiska mångfalden ? Du kan väl ta den debatten med SJF innan det är för sent.Såväl rådjur som markhäckande fåglar drabbas hårt av grisodlingarna.

 8. Sture Sjöstedt! Har du några trovärdiga källhänvisningar på dina påståenden om att vildsvin minskar den biologiska mångfalden? För övrigt finns det inga \”grisodlingar\”, det är ren lögn. Åtel används som ett verktyg i jakten. En jakt som borde vara i linje med dina åsikter.

 9. Mikael! Varför svarar du inte på mina inlägg? Har du en kommentarsfunktion på din blogg så får du banne mig använda den också.. Men du kanske endast vill ha korta ryggdunkningar? Det kanske är därför som kommentarsfältet är så litet så man knappt ser vad man själv skriver? Kom igen nu och övertyga mig! Börja med att snygga till källhänvisningarna i ditt senaste inlägg.

 10. Hej Per-Ola,
  Att länkarna inte fungerade var troligen att du fick med dig slutparenteserna. Nu har jag separerat dem från länken, så nu fungerar de som de ska.

  Mvh,
  Kristoffer Renberg
  webbredaktör på Naturskyddsföreningen

 11. Per-Ola.
  Var bor du ? Vildsvinen finns och odlas här och var enligt Andersson i Sjunkaröd och greve Piper i Skåne

 12. Sture
  Jag är född och uppvuxen i Skåne, är fastighetsägare i Skåne, har sysslat med jordbruk i Skåne och jagar i Skåne. Dock boende i Norrland numera, vad nu det spelar för roll. M.a.o. ganska väl insatt i vildsvinsproblematiken och förvaltningen av dem. Som sagt, ge mig en trovärdig källhänvisning på att vildsvinen skulle minska den biologiska mångfalden och ett förtydligande av vad du avser med \”odling\” av desamma!

 13. Anders Åberg, på tal om seriefigurer, är du fantomen som byter skepnad lite då och då. Och beträffande Glöersen så tycker jag det är betydligt mer märkligt när han anser sig äga det jaktbara viltet, och dessutom anser sig har rätt att få ersättning om dett vilt minskar i numerär. Per-Ola, krashade rådjurstammar har jag inngen kunskap om, verkar inte existera med tanke på statistik om trafikdödat vilt i alla fall. Men om det nu skulle ligga ett uns av sanning i det du skriver, så handlar det om naturens gång, där bytesdjur och rovdjur reglerar varann.

 14. Anders Åberg, jag ber väldigt mycket om ursäkt för mitt förra inlägg. Blandade ihop ditt inlägg med det som skrevs av Wilhelm Karlsson

 15. Per-Ola Engerup.
  Tror du att jägarna lyckas skjuta alla lodjur de har licenser på ? Räcker det inte att Andersson i Sjunkaröd och greve Piper omvittnar att vildsvin odlas utanför hägn ? Eskil Erlandsson är också bekymrad över den omfattande matningen som gör att grisstammen ökar exponentiellt med fördubbling vart tredje år. Svenska kyrkogårdar behöver inhägnas med elstängsel enlig Svensk Jakt. Har du inte märkt att markhäckande fåglar försvinner där det är gott om grisar ? Jag har sett en gris äta rådjurskid. Konstigt att Mikael Karlsson inte upptäckt att grisarna är rovdjur och bökar sönder böndernas odlingar. Han är ju agronom.

 16. Sture
  Nej det räcker inte. Påstår man något så får man också vara beredd att kunna lämna en källhänvisning vilket du uppenbarligen har mycket svårt för. Nej jag har inte märkt att alla markhäckande fåglar försvinner där det finns grisar, har du någon TROVÄRDIG referens på det? Svara inte om du inte har det. Återigen, definiera \”olda\”.

 17. Biologisk mångfald? för 20år sedan fanns det en mångfald i b.l.a. värmland men i dag är det inte många klövvilt, eller räknas dom inte?
  Jag har svårt att förstå ditt otroliga hat till jägarna. berätta gärna om du blivit beskjuten eller något annat som gett detta hat.
  Jag tycker det är en mycket otrevlig attityd och tycker alla jägare känner sig hotade.

 18. Jag bara undrar, Lodjuret och våra andra kära rovdjur skjuts allt mer. Själv har jag skrivit på protestlista och försökt sprida information (+länken till den sidan) bland de ja känner. men så vitt jag vet så skjuts djuren fortfarande, det är inte acceptabelt. Har någon tips på vad mer man kan göra?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.