Sverige behöver en ny vargpolitik

Det är intressant att se hur regeringen och miljöminister Andreas Carlgren försöker manövrera i vargfrågan. EU-kommissionens kritik av vargjakten har drivit regeringen att desperat gripa efter argument och ogenomtänkta otillräckliga åtgärder. I själva verket behöver en helt ny vargpolitik läggas fast av riksdagen, som vi skriver om på Brännpunkt i Svenska Dagbladet idag.

För att inte bli fälld i EU-domstolen försöker regeringen nu skynda på åtgärder för inplantering och utsättning av vargar som kan ge genetiska tillskott till vargstammen. Det är viktigt och politiskt modigt att miljöminister Carlgren arbetar för en genetisk förstärkning, men det måste ske med en helt annan omsorg än den vi nu kan se. Häromveckan sas det bestämt att djurparksvalpar skulle sättas ut till våren, en i sig synnerligen tveksam åtgärd, men när djurparkerna rätteligen tvekade börjar man snabbt söka valpar i österled, med de risker en sådan inplantering kan medföra.

Med sådan rädsla för EU-domstolen som drivkraft är risken stor att regeringen landar snett även i frågan om inplantering. Och även om man mot förmodan skulle lyckas med sin förhastade ekologiska ingenjörskonst skulle inplantering inte räcka för att klara EU-kommissionens kritik. Kommissionen har nämligen som miljörörelsen och forskarna insett att riksdagens tak på 210 vargar är ett direkt hinder mot en livskraftig vargstam. Därför krävs nya riksdagsbeslut, som tillåter långt fler vargar, om vargstammen ska kunna bli livskraftig.

Idag bekräftade återigen ledande forskare just detta. I en artikel på DN debatt skriver Rovdjursutredningens internationella expertpanel att det behövs långt fler vargar än regeringens och riksdagens tak på 210 individer, om vargen ska överleva. I en gemensamt förvaltad långsiktigt livskraftig vargstam från Norge till ryska Karelen behövs minst 3000 vargar. För Sveriges del kan det betyda drygt 600 individer, under förutsättning att stammen i hela området verkligen är sammanhängande, sa Michael Möller, en av forskarna bakom artikeln.

Utan en sammanhängande stam, som är fallet idag, måste slutsatsen bli att inte heller 600 vargar räcker. Det är mot dessa nivåer som en ny vargpolitik måste ta sikte. Det är dags för riksdagen att uppmana regeringen till skärpningar.

Kommentera

One thought on “Sverige behöver en ny vargpolitik

  1. Läs gärna kommentarerna till denna tidningsartikel så kan ni se att en del människor tyvärr inte hyser några varma känslor för vargar: http://gd.se/nyheter/ockelbo/1.2732977-tjuvskytt-dodade-varg . Med den åsyftade attityden ovan så blir det svårt att uppnå acceptans för 600 vargar i Sverige då inte ens laglig jakt räcker för vissa.

    Varför kan man förövrigt inte driva frågan om inplantering av skogsvildren på samma gång? Vargarna måste ju ha mat. Eller vad tycker ni?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.