Var får naturen vara i fred?

Jag skrev igår om den väg som planeras genom världsarvet Serengeti, ett fullständigt unikt ekosystem i Östafrika.

Idag vill jag peka på ett annat unikt område, intill ett annat världsarv – Laponia, en del av norra Europas sista vildmark. Det rör sig om ett fint urskogsartat område i Änokdeltat i Kvikkjokk, där tillstånd nu söks för två riktigt fula avverkningar.

Eftersom det rör sig om fjällnära skog så räcker det inte med en avverkningsanmälan, Skogsstyrelsen måste också ge sitt tillstånd. Skogsvårdslagen ska hindra avverkningar som är oförenliga med intressen av ”väsentlig betydelse för naturvården”, vilket länsstyrelsens experter har bedömt är fallet.

Vi har uppmanat Skogsstyrelsen att neka tillstånd och väntar på vilken bedömning generaldirektören Monika Stridsman kommer att göra.

Låt skogen i Änokdeltat förbli orörd! Någonstans måste naturen få vara i fred.

Kommentera

3 thoughts on “Var får naturen vara i fred?

  1. Jag skulle gärna vilja påpeka alla områden som skyfflas bort för att få plats för stora vindkraftverk som byggs och planeras i Sverige. Värdelösa, utan ofta viktiga områden när man tittar på naturvärden, förvandlas till ödemarker och nätverker av vägor anläggs. Går det inte att bygga dessa enorma kraftverk längs motorvägor?

  2. Det är nog bra att rädda blåbär och bi. Men hur är det med själva skogen ? Sverige ser snart ut som ett stort kalhygge. Vi ropar att vi måste rädda regnskogen eller plantera träd i Afrika. Det vore bättre att se om sitt eget hus. Vår miljöminister tyckte för en tid sedan citat \”Det är bara att hugga det växer så det knakar i skogen.\” Allt större sågverk och skogsmaskiner , som skulle underlätta, kräver skiftarbete för att förränta sig. De går som tanks genom skogen över torpruiner, fornminnen,stenmurar, fauna. För att de skall ta sig fram bygger man landsvägar genom skogen. Vildsvinens framfart som vi klagar över är som en harskit i månsken jämförelsevis. Detta ger en otäck känsla i maggropen. Ingen reagerar. Maskiner dundrar dag och natt. Skogstransporter kör i skift. Datasågverk slukar timmer i treskift. Hur hållbart är det?
    Skogsvårdsstyrelsen vad är det?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.