Vi JO-anmäler landshövding Per-Ola Eriksson

Förra hösten sa landshöving Per-Ola Eriksson i Norrbotten att han var beredd att bryta mot lagen för att ge strandskyddsdispenser. Det är ju ett smått intressant uttalande från en tjänsteman i statens tjänst (en landshövding är ju ingen liten påve som själv bestämmer i sitt län, även om man kan få det intrycket ibland). Eriksson pudlade snabbt men nu visar det sig att han verkligen menade vad han sa. Allt talar nämligen för att Eriksson nu i en rad ärenden tagit lagen i egna händer.

Så här får det inte fungera i en rättsstat. Om enskilda tjänstemän – även om de titulerar sig landshövding – tillåts blunda för lagstiftningen går botten i naturskyddet ur, särskilt eftersom lagstiftningen redan är svag ur miljösynpunkt. Visst behöver det ges strandskyddsdispenser på många håll, inte minst i glesbygd, men de måste följa det regelverk som gäller. Därför anmäler vi Eriksson till Justitieombudsmannen.

Eriksson säger sig bemöta kritiken med en klackspark. Jag vet inte vilken retorisk effekt han trodde sig skapa med den kommentaren. Men eftersom det knappast är Zlatan vi talar om leder bilden för min del mest till en snedslagen boll som far upp på läktaren. Där skulle han själv sitta fint framöver.

Bakgrunden är olika ärenden där länsstyrelsen i Norrbotten beslutat att överpröva kommunalt beviljade strandskyddsdispenser. Dispens kan enligt lag beviljas om det finns särskilda skäl. I de bedömningar vi granskat konstaterar dock länsstyrelsen – och Eriksson – att ”det saknas särskilda skäl”. Trots det beslutar alltså Eriksson att de kommunala besluten ska vara gällande. I utförligt motiverade avvikande meningar har de sakkunniga tjänstemännen därefter redovisat varför beslutet är oförenligt med lagstiftningen och att det saknas förutsättningar att bevilja dispens, vilket innebär att de kommunala besluten istället borde ha upphävts.

Kommentera

2 thoughts on “Vi JO-anmäler landshövding Per-Ola Eriksson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.