Dags att släppa ekonomiteorin från 1940-talet?

Världen är inte förutsägbar, den förändras ständigt och är fylld av överraskningar. Det gör att vi alltid måste vara medvetna om och anpassa oss till vår omvärld och alla parametrar som påverkar oss idag och i framtiden.

Liknande fick jag höra gång på gång under min ekonomi- och företagarutbildning. Trots att vi är medvetna om att vi lever i en föränderlig och komplex värld så har vi i utbildningen fastnat vid ekonomiska modeller som skapades på 1940-talet där naturresurser, energifrågor i relation till långsiktighet i ekonomin och planetära gränser har missats i beräkningarna. Ville jag veta mer om de frågorna när jag pluggade så fick jag helt enkelt läsa extra.

Studenter idag är mycket mer angelägna om att få in hållbarhet i utbildningen än de var för 10 år sen. I USA, Storbritannien och Frankrike går studenterna till och med ut från lektionerna i protest mot att hållbar utveckling faller bort ur undervisningen. Hur kan vi missa att undervisa om någonting som i högsta grad är den verklighet som framtidens och även dagens ekonomer och medborgare behöver kunna hantera?

Klotet-P1_bild

Några som i alla fall verkar ha fattat grejen nu är Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. De har bestämt sig för att ingen elev ska kunna gå ut skolan utan att ha grundläggande kunskap i miljö och hållbarhetsfrågor. 

Mitt söndagstips är att lyssna på Klotet i P1 från i torsdags, sjukt bra lyssning!

/Johline, Energifallet

Kommentera

One thought on “Dags att släppa ekonomiteorin från 1940-talet?

Kommentering är stängd.