Konstruktiva klimatkänslor i Norrköping

Det var Norrköping 6-8 juni det hände! En episk helg med runt 600 deltagare. Klimatriksdag 2014 går till historien som en enda stor känslofest, och lämnar efter sig ett gäng mycket viktiga förslag åt våra makthavare. Genom människomöten, kulturupplevelser, peppigt prat och en hel del kunskapskreativitet skiftade känslorna mellan oro och glädje, jubel och allvar, frustration och förhoppning. Förutom att vara en väckarklocka för politikerna så innebar Klimatriksdag 2014 också en rejäl dos kärlek till livet och planeten.

invigning klimat

Glada Klimatriksdagsfixare vid invigningen.

Det hela inleddes med tal, musik, akrobatik och dans. Och som för att verkligen klargöra att det hela dragit igång, dirigerades ett rejält klimatskrik där hundratals klimatkämpar från hela Sverige skrek ut sin frustration över att så lite görs för klimatet från politikernas håll.

energifalletklimatriksdag

Energifallet-Agnes och energitjuv storlek stor.

Jag (Agnes) och Erik från vårt läromedel Energifallet var på plats under hela Klimatriksdagen. Energifallet höll tillsammans med PUSH Sverige och en energipedagog en härligt välbesökt workshop om unga, klimatet och framtiden, där folk i alla åldrar bubblade samman för att dela tankar, erfarenheter och initiativ.

klimat final

Konferencier Annika Hagberg och representanter för riksdagspartierna.

Förutom alla seminarier, kulturarrangemang och andra skojigheter var det ju motionsarbetet som var helgens tyngdpunkt. Över 200 förslag med klimatkoppling knåpades ner till 35 stycken. Sedan skedde den slutgiltiga omröstningen. De sju vinnande motionerna ropades upp vid avslutningsceremonin och lämnades över till representanter för riksdagspartierna. De lovade att i sin tur ta motionerna vidare för diskussioner inom partierna. Läs vinnarmotionerna här! En av dem handlar om utbildning för hållbar utveckling, det tycker vi är väldigt trevligt!

Det där med att ordna egna riksdagar är ingen helt ny idé. Redan i slutet av 1800-talet samlades folk och höll  egna riksdagar i Sverige. Då gällde det de så kallade folkriksdagarna och frågan som drevs var allmän rösträtt. Efter mycket ståhej ändrades reglerna lite grann, och fler fick rösträtt under början av 1900-talet. Männen alltså. Det första valet där kvinnor och män hade lika rösträtt var år 1921.

Det var från dessa folkriksdagar som inspirationen att hålla en klimatriksdag kom. En egen riksdag för klimatet, för att sätta press på den vanliga riksdagen och visa att det finns folkligt stöd för att lyfta klimatfrågor på allvar. Naturskyddsföreningens Linköpingskrets tog initiativet under våren 2013. Ett gäng andra föreningar hakade på och i augusti samma år bildades den religiöst och partipolitiskt obundna föreningen Klimatriksdag 2014. Efter själva höjdpunkten i Norrköping kommer föreningen att lägga ner, det bestämde de redan från början. Men engagemanget fortsätter i andra kanaler!

demotag klimatriksdag

Förväntansfulla deltagare på väg in till invigningen av Klimatriksdag 2014.

Vad tror du att din klass skulle vilja förändra om de fick chansen? Det här med att påverka sin omvärld har ju Energifallet skapat en övning om! I Skapa publicitet – förändra världen för årskurs 4-6 och Skapa publicitet i media – förändra världen! för årskurs 7-9 får klassen klura på olika frågor som känns viktiga att driva, och sedan nosa på olika sätt att ta dem vidare. Spana också in Energifallet-filmen Att lyckas med en kampanj där PUSH berättar om kampanjen Klimatskriket.